Updated on decembrie 7, 2014
Paradox românesc în Transilvania. Peste 650 de case de vacanţă, un hotel şi câteva pensiuni. Astfel sunt aşteptaţi turiştii în staţiunea montană Muntele Băişorii, din judeţul Cluj. Chiar dacă oferta de cazare este generoasă şi peisajul absolut superb, pârtia de schi măsoară doar 900 de metri, iar instalaţia de teleschi este veche.
Staţiunea Muntele Băişorii. Peisaje care taie respiraţia şi pot rivaliza orcând cu cele din Austria. Din păcate, aici se opresc asemănările, pentru că natura nu poate face ce ar trebui să facă autorităţile. Un proiectul care trebuia să aducă staţiunea la standarde europene a fost oprit, iar fondurile sistate.
„Acest proiect presupunea o parcare, un drum de acces, un drum care trebuia să fie asfaltat, o maşină de bătut zăpada, extinderea pârtiei de schi, un teleschi şi un telescaun.” spune Minodora Luca, primarul comunei Băişoara
Din toate planurile, investiţiile s-au oprit la o parcare, nici aceasta terminată. În cazul pârtiei, lipsa banilor nu e singura problemă. Pentru lărgire şi lăţire, ar fi nevoie de defrişarea a aproape 3 hectare de pădure, lucru ce se poate face doar în baza unei hotărâri de Guvern. Decizia întârzie, iar dosarul stă blocat la Ministerul Mediului de 3 ani. (sursa: digi24.ro)
În lipsa principalei atracţii, pârtia de schi, proprietarii pensiunilor şi hotelurilor înceracă să găsească alte căi de a-i distra pe turişti. Terenuri de fotbal și tenis, foişoare, camere luxoase, săli de ping-pong,biliard şi centre spa.
Chiar dacă peisajele sunt superbe şi Băişoara are zăpadă chiar şi 5 luni pe an, afacerile merg greu.
„Foarte greu la început a mers foarte greu pentru că lumea trebuie să te cunoască, mai ales că Băişoara nu este o staţiune prea cunoscută şi din păcate asta nu e un lucru bun şi de laudă, Clujul ar trebui să aibă mai multă grijă de staţiune şi să o promoveze mai mult.” spune Dana Nicula, proprietar de pensiune în Băișoara.