Video Cluj: Singurul vivariu din tara, redeschis in cadrul Universitatii Babes – Bolyai

Updated on decembrie 6, 2014

Un altfel de muzeu s-a redeschis în cadrul Universităţii Babeş – Bolyai din Cluj-Napoca. Adăposteşte specii rare de şopârle din Madagascar, o anaconda, dar şi unul dintre cei mai veninoşi şerpi din Africa. Vivariul este singurul din ţară şi a trecut printr-un amplu proces de reabilitare. O curiozitate pentru turişti şi un loc de studiu pentru studenţi: acesta poate fi vizitat contra unei taxe de 5 lei.

Un muzeu cu reptile şi păsări vii în mijlocul unei facultăţi. Singurul vivariu din ţară, redeschis după ample lucrările de reabilitare, este un loc de studiu pentru studenţii specializării Biologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, dar şi un loc în care turiştii pot admira unele dintre cele mai rare specii de reptile din lume.

“Deţinem animale vii, animale şi plante vii în acvarii, terarii, în acvaterarii şi principalul scop e unul didatic, educativ. Vin studenţi la noi în practică. Avem şi specii mai rare, mai puţin cunoscute, cum ar fi de exemplu speciile de gecko din Madagascar“, a explicat dr. Ioan Ghira, cercetător.

Reabilitarea a adus spaţii noi şi mai mari pentru animale. Iguana salvată de cercetătorii clujeni în urmă cu 5 ani, de exemplu, a primit un nou terariu, de două ori mai spaţios.

Dacă turiştii vin să admire cele 60 de specii de reptile şi amfibieni, studenţii vin aici să le studieze.

“Putem să vedem toate speciile live, să zic aşa. Nu le vedem doar în cărţi. Studiezi în mare parte despre o anumită specie, iar apoi, poţi să vii să o vezi îndeaproape. Să vezi cum se comportă, să vezi reacţiile. E foarte interesant”, a spus unul dintre ei.

“După părerea mea, ajută mult, deoarece poţi să vezi fizic, nu doar în teorie. Poţi să le vezi în habitatul lor natural”, a afirmat altul.

Reabilitarea vivariului a costat peste 100.000 de lei. A fost însă doar un prim pas dintr-un program de modernizare a tuturor muzeelor universităţii.

“Câteva lucrări necesare pentru refacerea infrastructurii, zugrăvit, reamenajarea unor vitrine. Ceea ce s-a făcut acum la vivariu, pentru a pune mai bine în valoare patrimoniul existent, este doar un prim pas dintr-un proces mai amplu care se va derula pe parcursul următorilor ani”, a afirmat prof.univ.dr Ioan Bolovan, prorectorul UBB Cluj.

Până la sfârşitul anului 2015, vivariul şi celelalte cinci muzee ale universităţii vor fi mutate în Muzeul de Ştiinţe ale Naturii şi Pâmântului, primul de acest gen din judeţul Cluj.

Advertisements
error: Content is protected !!