Updated on decembrie 3, 2014 Clujul va avea de la 1 ianuarie 2015 un nou Plan Urbanistic General (PUG), care va fi valabil pentru următorii 10 ani, dacă va fi aprobat în ședința de Consiliu Local din data de 22 decembrie 2014.
Potrivit primarului Emil Boc, în baza noului PUG, Clujul va avea o zonă metropolitană, înspre Florești, va avea mai multe centuri ocolitoare, astfel încât orașul să poată fi străbătut mai ușor, fără să fie nevoie de traversarea zonei centrale și, tot noul PUG prevede amenajarea a trei parcuri care vor avea o suprafață totală de aproape o sută de hectare.
“La nivel de infrastructură vom avea trei mar proiecte, iar unul dintre aceste proiecte este Inelul Sud, care porneste de la nodul N, traverseaza Calea Turzii, trece prin Borhanci, ajunge la Selgros și se înțeapă în girația de la Vâlcele-Apahida. De aici vor exista ramificații care fac legătura cu orașul, cu Zorilor, Mănăștur”, a explicat primarul Emil Boc, citat de Vocea Transilvaniei.
Pentru fluidizarea traficului dinspre și înspre Florești, edilul spune că ar fi nevoie de o centură ocolitoare care să meargă în paralel cu râul Someș și astfel se poate lua în calcul și o extindere a transportului în comun.
“Pentru ceea ce înseamnă accesul dinspre Florești în Cluj, pentru că este o problemă majoră și trebuie să găsim soluțiile adecvate, sunt dou[ soluții, cea de bază și importantă vizează realizarea unei centuri ocolitoare de la nodul de autostradă de la Gilău, pe malul Someșului, prin Florești, până la sensul giratoriu de la Cora. E vorba de un drum rapid de 7,8 km și care va fi cea mai importantă alternativă la intrarea în cluj, față de DN1, ce avem deocamdată. E un proiect important care trebuie să fie realizat în perioada imediat următoare. Această soluție ne va permite să extindem apoi transportul în comun, în funcție de ce zic specialiștii, să extindem troleibuzul sau tramvaiul”, a mai declarat Emil Boc.
Pentru că traficul aglomerat este o problemă și pentru zona Baciu, Boc spune că în noul Plan Urbanistic General ar trebuie să se regăsească o rezolvare și pentru problemele din această zonă.
“O altă lucrare de infrastructură majoră este centura de ocolire de la Baciu, care va avea șansa de a asigura o alternativă la intrarea în Cluj dinspre Baciu. Ea va porni de la nodul de autostradă de la Rădaia, unde se face acum Gilău-Mihăiești, de acolo va fi concepută o nouă centură ocolitoare pe la sud de Baciu, în lungul Căii Ferate, pe la tăietura Turcului, Tetarom, o supratrvaersae de Cale Ferată, când se ajunge în municipiu, după care se va duce spre prelungirea Bulevardului Muncii- Apahida”, a explicat primarul Clujului.
Trei parcuri uriașe pentru Cluj
Tot în noul PUG al orașului se regăsesc și zone verzi, unde vor fi interzise construcțiile. Astfel, potrivit primarului Emil Boc, orașul va avea trei parcuri, care însumează peste 90 de hectare.
“Vom avea Parcul Hoia, care va cuprinde și Muzeul Etnografic și măsoară aproximativ 50 de hectare, apoi vom avea Parcul Mănăștur Sud, o pădure parc de aproximativ 20 de hectare, iar în est vom avea un parc în zona lacurilor Gheorgheni, parc care va cuprinde și pepiniera Becaș, deci încă 20 de hectare”, a spus Emil Boc