TERAPIE demna de filmele SF. Depresia, tratata de specialisti cu ajutorul smartphone-ului

Updated on noiembrie 8, 2014

Terapie demnă de firmele SF la Cluj. Un grup de psiho-terapeuți anunță că din primăvara anului 2015, depresia va putea fi tratată direct de pe smartphone, prin descărcarea unei aplicații pe telefon sau calculator.

aplicatie-cluj

Specialiștii lucrează deja la crearea unei aplicații pentru tratarea depresiei, numită sugestiv “DCombat”, care va cuprinde cursuri interactive în format video, exerciții practice sau posibilitatea ca pacientul să ia legătura, online, cu terapeutul.

“Noi vrem să venim în sprijinul persoanelor care suferă de depresie și care, de cele mai multe ori nu beneficiază de tratament, la noi în țară. Așa că ne-am gândit să creăm o aplicație, care să fie un ajutor pentru persoanele care suferă de depresie. Deja lucrăm la acest proiect, va fi gata undeva în martie, aprilie anul viitor și atunci vom începe și testarea. Vom testa 50 de persoane bolnave de depresie, acestea vor folosi aplicația, dar în paralel vor merge și la ședințe cu terapeutul, ca să vedem noi cât de eficientă e aplicația. Apoi, noi ne dorim ca această aplicație să fie descărcată și folosită gratuit de oricine are nevoie de ea, nu doar persoanele deja diagnosticate cu depresie, ci și persoanele care se simt triste”, a spus pentru Vocea Transilvaniei, Vlad Mureșan, unul dintre psihoterapeuții care lucrează la noua aplicație.

Terapeutul Vlad Mureșan spune că în aplicație vor fi încărcate mai multe situații de care se lovesc pacienții diagnosticați cu depresie, iar atunci când aceștia cer ajutorul, programul le oferă soluția.

“Avantajul aplicației este acela că poate fi folosită oricând și oriunde. De exemplu, dacă un pacient se află într-un loc public și are un atac de panică, își scoate telefonul și rezolvă problema. Dacă aplicația nu răspunde, pentru că poate nu recunoaște situația în care se află pacientul, acesta poate cere ajutorul unui terapeut care va fi mereu online”, a mai explicat Vlad Mureșan (sursa: voceatransilvaniei.ro)

Specialiștii spun că această aplicație este o premieră pentru România, pentru că este interactivă.

“Mai există aplicații care ajută la tratarea depresiei, dar nu sunt interactive. Au doar cursuri scrise și exerciții de relaxare, dar nu au feedback. Iar noi am observat că după un timp, pacienții renunță să mai folosească aceste aplicații, pentru că sunt plictisitoare. Așa că noi ne-am gândit să facem o aplicație care să anuleze aceste dezavantaje”, a mai completat Vlad Mureșan.

Aplicația “DCombat” se realizează în cadrul unui proiect de cercetare al depresiei, inițiat de Universitatea “Babeș-Bolyai”, în valoare de 700 de mii de euro, finanțat din fonduri norvegiene.

Advertisements
error: Content is protected !!