Somesul navigabil la Cluj! Albia raului va avea o latime de minim 42 de metri

Updated on octombrie 20, 2014

Lucrările care se fac la albia râului Someș, în zona Aeroportului vor transforma râul într-unul navigabil. Lățimea albiei la bază este de 42 de metri, iar la mal de aproape 60.

somes-navigabil

Există și această variantă, care a fost vehiculată prima dată în anii 60. Probabil că numai pentru ambarcațiunile ușoare, în momentele de vârf ale anului când există apă pe Someș, pentru că sunt momente când nu există apă. Vor necesita investiții ulterioare, dar totul este posibil”, a declarat președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan

Șeful PSD Cluj a mai spus că după amenajarea râului vor exista și diguri pe mal. (sursa: stiridecluj.ro)

Reprezentanții constructorului susțin că albia râului va fi una impresionantă, de 42 de metri la bază și aproape 60 de metri la nivelul malului. ”Lungimea totală a amenajării va fi de 7 kilometri. Poate că vi se pare cam mare albia râului. Sunt 42 de metri la bază, cea veche avea 15 metri. Lucrarea e calculată la un debit maxim o dată la 1000 de ani. Asigurarea este foarte mare pentru impactul unei calamități în zona Aeroportului ar fi catastrofală. Atunci s-au luat aceste măsuri, dar s-a calculat”, a spus Dan Lungu, dirigintele de șantier.

error: Content is protected !!