Taxiurile electrice, noul proiect al Clujului. De cand ar putea circula prin oras masinile viitorului

Updated on octombrie 15, 2014

Reprezentanţii Sindicatului Taximetriştilor din Cluj-Napoca vor înfiinţa un Cluster prin intermediul căruia vor fi cumpărate taxiuri care să funcţioneze doar pe bază de energie electrică. Proiectul ar trebui implementat în următorii 10 ani.

taxi-cluj

Locuitorii din Cluj-Napoca ar putea fi primii din România care vor comanda un taxi electric. Sindicatul Taximetriştilor din Cluj a început demersurile pentru înfiinţarea unui Cluster, în interiorul căruia să fie adunate toate firmele de taxi din oraş şi al cărui principal scop va fi creşterea calităţii serviciilor. Acest lucru înseamnă, cu precădere, achiziţionarea unor maşini electrice care să-i ducă pe clujeni la destinaţie.

„Suntem un centru de iniţiatori care, după mai multe negocieri, am căzut de acord cu anumite aspecte ale acestui Cluster. Unul dintre proiectele de interes major este energia verde în taximetrie, care înseamnă folosirea unor maşini hibrid sau chiar electrice în următorii ani. Avem şi un partener care se ocupă de zona Transilvaniei chiar pe un proiect foarte mare de energie verde. Pentru implementarea proiectului nostru am vorbit cu diferiţi directori de bancă pentru o linie de creditare de la 1 până la 10 milioane de euro, dobânda în acest caz fiind mult mai mică decât dacă am lua un credit de 25.000 de euro, să zicem. În acest moment lucrăm la o echipă de garantare a acestui credit, pentru că eu zic că avem interes şi noi să cumpărăm mai ieftin, dar şi vânzătorii să vândă mai mult. Proiectul, care se bazează pe energie verde neconvenţională, se întinde pe o perioadă de 7-10 ani, atunci când pe străzile Clujului ar putea circula taxiuri electrice”, a declarat, pentru Citynews.ro, preşedintele Sindicatului Taximetriştilor din Cluj-Napoca, Paul Solomon.

Acesta a precizat că prin efectele Clusterului Taxi se încearcă o îmbunătăţire şi a imaginii Clujului în perspectiva obţinerii titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021 şi tocmai din acest motiv se încearcă şi accesarea unor fonduri europene. (sursa: citynews.ro)

„Practic, prin acest cluster vrem să creştem calitatea şi imaginea serviciilor, dar vrem şi o tentă pozitivă a vieţii taximetriştilor. Am vorbit şi la Primărie, iar cei de-acolo şi-au anunţat interesul, doar că au cerut mai multe date tehnice. Studiem inclusiv posibilitatea obţinerii unor fonduri europene pe acest proiect, am făcut demersuri şi vom vedea sub ce formă se pot accesa, mai ales că banii vor fi folosiţi şi pentru pregătirea profesională, nu doar pentru energie verde. Autorităţile locale vor fi parte integrată a acestui cluster, ba chiar vor avea rol de coordonare. Proiectul este de interes local şi naţional şi vrem să ridicăm standardul taximetriei la Cluj”, a mai spus liderul de sindicat clujean.

Iniţierea Cluster Taxi Cluj a început în urmă cu şase luni.

error: Content is protected !!