Updated on octombrie 15, 2014 Luna octombrie aduce începerea lucrărilor de modernizare a căilor de acces spre centrul istoric al oraşului. Patru artere vor scăpa de gropi, crăpături şi borduri desprinse, după ce a fost desemnat în instanţă câştigătorul contractului pentru lucrări.
Marţi au fost demarate lucrările la proiectul „Refacerea infrastructurii Oraşului Comoară, modernizare căi de acces spre centru”, I. C. Brătianu fiind prima stradă din acest proiect, urmând să fie reabilitate şi alte trei artere importante din centrul oraşului: Memorandumului, Calea Moţilor şi Avram Iancu. În perioada lucrărilor, se va închide circulaţia autovehiculelor şi se vor desfiinţa parcările aferente zonei.
Concomitent cu lucrările de modernizare, se vor efectua şi cele de înlocuire a reţelei de gaze naturale şi de realizare a canalizaţiei subterante pentru relocarea cablurilor aeriene în subteran.
Lucrările se vor termina la finalul lunii noiembrie, în funcţie şi de condiţiile meteorologice.
În prima etapă se va închide tronsonul cuprins între străzile Baba Novac şi Hermann Oberth şi se va restricţiona accesul dinspre Piaţa Ştefan cel Mare, iar în etapa a doua se va închide restul arterei, până la strada Universităţii. Toate restricţiile de circulaţie vor fi semnalizate prin indicatoare rutiere, anunţă reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca.
În proiectul „Refacerea infrastructurii Oraşului Comoară, modernizare căi de acces spre centrul istoric” sunt cuprinse străzile Memorandumului, Moţilor, Avram Iancu şi I. C. Brătianu. Licitaţia pentru proiect a fost iniţial câştigată de societatea Viarom Construct, cu o ofertă de 16,9 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), sumă cu 7,3 milioane mai mică decât valoarea estimată a proiectului, de 24,2 milioane de lei, fără TVA, însă a fost contestată.
Străzile în cauză au suferit în ultimii ani doar lucrări de întreţinere, altfel spus de plombare, dar nu şi de modernizare. Pe Memorandumului nu s-au mai realizat lucrări din 1998, însă şi atunci modernizarea a vizat doar o anumită porţiune.
Primăria este obligată să grăbească aceste lucrări, pentru că anul viitor oraşul va fi Capitală Europeană a Tineretului, însă noul titlu onorific ar putea găsi municipiul paralizat de lucrări. Având în vedere faptul că durata de execuţie a proiectului este de 14 luni, există mari şanse ca 2015 să prindă centrul oraşului în pline lucrări de modernizare.