Un clujean a creat Uriasul de Transilvania, prima rasa romaneasca de iepuri

Updated on octombrie 13, 2014 Un genetician clujean a creat prima rasă românească de iepure, respectiv Uriașul de Transilvania care se află acum în proces de omologare.
333
Lector universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și doctor în zootehnie, Valentin Petrescu-Mag a adaptat Uriașul de Transilvania la condițiile de trai din țara noastră.

Uriaș de Transilvania a fost obținut prin împerecherea iepurelui rustic românesc, de coteț, rasă neomologată dar rezistentă la condițiile climatice și hrana din țara noastră, cu uriașul gri, o rasă mare, căutată datorită dimensiunii dar cu o productivitate scăzută.

În ceea ce privește coloritul Uriașului de Transilvania, acesta a fost obținut prin încrucișarea cu iepurele californian, o rasă de mărime medie, de culoare  albă și cu extremitățile, respectiv botul, urechile și lăbuțele, închise la culoare.

Așa a apărut Uriașul de Transilvania care pe lângă dimensiunile mari are și calitățile necesare unui iepure bun de sacrificat.

”Randamentul la sacrificare este foarte bun, studiile pe care le-am realizat pe el arată o rată între 60-70%. Având în vedere că în cazul iepurilor uriași rata de sacrificare este sub 50%, consider că este o performanță importantă”, după cum a afirmat cercetătorul, citat de agrointel.ro, adăugând că o altă calitate a acestor iepuri este gradul ridicat de rezistență la boli.

Pe de altă parte, Valentin Petrescu-Mag a precizat că Uriașul este deocamdată un iepure potrivit pentru un sistem de creștere familial și se teme că trecerea sa într-un sistem industrializat ar putea să-l ”strice”.

Advertisements
error: Content is protected !!