Studentii au făcut o harta a taxelor din 21 de universitati. VEZI unde se plateste cel mai mult pentru cazare

Updated on octombrie 1, 2014

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a făcut un studiu privind taxele pe care studenţii trebuie să le plătească. Studiul cuprinde 21 de universităţi din ţară, iar ANOSR arată că taxele cresc de la un an la altul și că multe dintre ele sunt nejustificate, la limita legii sau chiar ilegale.

studenti-taxe

Reprezentanţii ANOSR susţin că taxele mari pe care studenții le vor plăti în noul an universitar au ca şi cauză slaba finanţare din sistem. Ei fac un apel la Guvern să crească bugetul alocat educației.

Studiul ANOSR arată că doar în ultimul an universitar 38% dintre universități au crescut taxele de școlarizare, discuții despre astfel de creșteri existând în peste jumătate dintre universitățile din ţară.

ANOSR susţine că în ultimii 3 ani, taxele de școlarizare au crescut în 81% dintre universități, studenții care nu învaţă la buget fiind nevoiți să plătească din buzunarele proprii slaba finanțare primită de universități de la Ministerul Educaţiei.

ANOSR arată și faptul că sunt diferențe uriașe între taxele de școlarizare încasate de universități pentru același program de studiu, deși costurile ar trebui să fie similare.

„Dacă la Universitatea Româno-Americană la specializarea Drept taxa este de 2.000 de lei, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca același program e taxat cu 3.600 de lei. De asemenea, diferențele de la o universitate la alta pentru taxele plătite la specializări ca Economie, Psihologie sau Automatică și Calculatoare pot fi de până la 2.000 de lei”, arată studiul ANOSR.

Cele mai mari diferențe sunt la specializările de Medicină. Aici taxele sunt cuprinse între 4.800 de lei la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu şi 9.000 de lei la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davilă” din București. (sursa: citynews.ro)

Unde se plăteşte cel mai mult cazarea în cămin

Studiul ANOSR prezintă și o hartă a celor mai mari taxe de cămin din universitățile românești. Deși în general, spun studenţii, căminele cu prețuri mari au şi condiții foarte bune, uneori valoarea taxelor pe care studenții trebuie să le plătească pentru ele depășește limitele normale ale unui buget studențesc.

Cele mai scumpe taxe de cămin sunt la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, respectiv 540 de lei, la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, unde se texa este de 500 de lei și la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași, unde taxa de cămin este de 450 de lei.

„Pentru o cameră simplă de 4 persoane unde studenții ar plăti 200 de lei lunar, universitatea ar urma să încaseze în fiecare lună aproximativ 1.200 de lei pe cameră, în condițiile în care cheltuielile nu depășesc 500-600 de lei în lunile de iarnă”, arată studiul ANOSR.

Advertisements
error: Content is protected !!