Cluj vs Bucuresti: UBB este impotriva admiterii in universitati a elevilor fara BAC! Tu esti de acord ca elevii fara BAC sa intre la facultate?

Updated on septembrie 11, 2014 Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca “isi exprima dezacordul deplin” cu privire la metodologia care lasa universitatile sa primeasca absolventi fara bacalaureat. “Nu credem ca orientarile europene sunt in acest sens. (…) Atentionam ca, in anumite universitati, sub cupola colegiilor, urmeaza a se inmatricula ‘cursanti’ fara bacalaureat care vor detine imediat, prin mecanismul recunoasterii de credite, un statut de veritabil student”, se arata in raspunsul Universitatii, la solicitarea HotNews.ro.

Avertismentul vine dupa ce unele universitati private au anuntat deja ca, daca un cursant ia bacalaureatul dupa primul an de colegiu, il trec direct in anul II de Facultate.

222

Avertismentul UBB face referire la un articol din legea educatiei care, in urma modificarilor aduse legii prin OUG 49/2014, poate fi folosit pentru a echivala studiile obtinute de un tanar fara diploma de BAC:

  • Art. 44 – (10) Creditele pentru educatie si formare profesionala obtinute in invatamantul postliceal pot fi recunoscute pentru absolventii cu diploma de bacalaureat de catre universitati, in baza deciziilor senatului universitar, ca unitati de credite de studii transferabile pentru nivelul licenta.

Amintim ca Guvernul Ponta a adoptat in iunie o Ordonanta de urgenta care aduce 97 de modificari la Legea Educatiei Nationale. OUG prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC si pregatirea elevilor fara Bacalaureat la universitate, in colegii. Ordonanta spune ca organizarea acestor colegii care ii vor primi pe tinerii fara Bacalaureat se face conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale. Metodologia – practic ultimul act necesar pentru infiintarea acestor colegii pentru tinerii fara BAC – a fost publicata in Monitorul Oficial in urma cu doua zile.

HotNews.ro a cerut punctul de vedere al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca referitor la ordinul prin care ministerul Educatiei a deschis calea tinerilor fara bacalaureat spre universitati.

Raspunsul integral trimis HotNews.ro de catre Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca:

Referitor la Ordinul privind aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea si functionarea invatamantului tertiar non-universitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, ca universitate de referinta, de traditie, de prestigiu international si de cercetare avansata din Romania, isi exprima dezacordul deplin cu privire la proiectul de act normativ sus-mentionat. De asemenea, nu credem ca orientarile europene sunt in acest sens.

Rezultatul ar fi integrarea in universitatile, ale caror indicatori de calitate sunt indoielnici, a absolventilor de liceu fara diploma de bacalaureat. Atentionam ca, in anumite universitati, sub cupola colegiilor, urmeaza a se inmatricula ‘cursanti’ fara bacalaureat care vor detine imediat, prin mecanismul recunoasterii de credite, un statut de veritabil student.

Universitatea Babes-Bolyai se exprima, inca o data, in contra organizarii colegiilor de formare profesionala in cadrul universitatilor si, implicit, in contra asimilarii acestora cu studiile universitare. Consideram ca, in masura compatibilitatii art.44 OUG nr.49/2014 cu prevederile Legii nr.1/2011 si cu cele constitutionale, organizarea invatamantului profesional nu trebuie realizata in universitati in maniera propusa in proiectul de Ordin al ministrului.

error: Content is protected !!