Rectorul UBB vrea o universitate mai mica, cu accent pe predarea in engleza

Updated on septembrie 30, 2014

În discursul său de la festivitatea de deschidere a anului din Universitatea Babeş-Bolyai (UBB), rectorul Ioan Aurel Pop le-a împărtăşit celor prezenţi viziunea sa despre cum ar trebui să fie structurată instituţia.

ioan-aurel-pop

Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a sugerat în timpul discursului din cadrul festivităţii de deschidere că universitatea este prea mare şi s-a arătat nemulţumit de faptul că un număr atât de mare de studenţi se înscriu în fiecare an la această universitate.

„Mulţi încă rămân miraţi când aud lucrul acesta, dar UBB este cea mai veche, cea mai mare şi, din multe puncte de vedere, cea mai prestigioasă universitate din România. Funcţionăm, după cum ştiţi, cu 21 de facultăţi, prea multe, cu cele trei linii de studiu, română, maghiară şi germană. Am reuşit să înmatriculăm, nu cred că e foarte bine, dar trebuie s-o spun, 14.300 de studenţi numai în anul I”, a spus Ioan Aurel Pop.

Acesta a explicat ulterior că o universitate bună trebuie să aibă un număr mare de performanţe şi nu de studenţi.

„Avem un handicap: noi, românii, n-am avut învăţământ superior bine pus la punct din pricina comunismului şi încă de 25 de ani suntem în veşnică reorganizare. Nu cred că sunt prea mulţi intelectuali şi nici studenţi în România, dar cred că o universitate bună trebuie să aibă dimensiuni controlabile, dimensiuni umane, nu să fie foarte mare ca număr şi mică din punctul de vedere al performanţelor ştiinţifice. Am vrea să punem accentul mai ales pe programe de masterat, de doctorat şi pe cercetarea ştiinţifică şi să dovedim că ducem mai departe acest spirit al cunoaşterii, al creaţiei, pentru că universitate fără creaţie nu poate exista”, a spus rectorul.

Acesta a mai povestit, în cadrul festivităţii, despre universităţile care, odată ce introduc programe de studiu în limba engleză, urcă semnificativ în topurile mondiale ale celor mai bune universităţi, model care se vrea a fi urmat de UBB.

„Mulţi străini americani şi chiar şi jurnalişti americani au făcut presiuni, în sensul că ne-au sugerat că ar fi mai bine să predăm totul în engleză pentru că am fi mai practici. Noi cheltuim de trei ori mai mulţi bani decât o universitate obişnuită, plătim profesori să predea acelaşi curs în trei limbi. Dar asta este problema noastră, locală, şi suntem mândri că avem capacitatea, în condiţiile actuale, să cultivăm româna, maghiara, germana, engleza, franceza într-o universitate care se vrea europeană. Iar Europa nu este a unei singure limbi”, a spus rectorul. (sursa: ziuadecj.ro)

Universitatea Babeş-Bolyai şi-a deschis porţile pentru un număr de 9.549 de studenţi în anul I nivel licenţă. Numărul bobocilor din acest an este în creştere cu aproape 2% faţă de anul trecut. Dintre proaspeţii studenţi, 4.850 vor ocupa locurile bugetate la învăţământ cu frecvenţă, 25 vor studia pe locurile special repartizate pentru reprezentanţii comunităţii rrome, 15 sunt studenţi din Republica Moldova, iar 3.450 au fost admişi pe locuri cu taxă. Alţi 1.249 de studenţi vor urma cursurile formei de învăţământ la distanţă. Începând cu 29 septembrie, fiecare facultate din cadrul UBB şi liniile de studiu maghiară și germană își organizează ceremonii de deschidere ale noului an universitar.

Advertisements
error: Content is protected !!