Caz socant la Cluj. Un club din Hasdeu, sala de curs pentru elevii de clasa a doua

Updated on septembrie 22, 2014 Un celebru local de noapte din Cluj-Napoca se transformă, ziua, în sală de clasă pentru elevii unei școli din oraș. Din lipsă de spațiu într-o unitate de învăţământ, aceștia sunt nevoiți să își facă temele pe terasa barului, chiar dacă aici se fumează și se consumă alcool.

În anul 2014 există în Cluj-Napoca elevi în clasele primare care îşi desfăşoară o parte a activităţii şcolare în condiţii greu de acceptat pentru o viitoare Capitală Europeană a Tineretului. Înainte să meargă în sălile de clasă de la Şcoala Generală „Ioan Bob”, micuţii se întâlnesc pe terasa localului „Club 69” de pe strada Bogdan Petriceicu Haşdeu, acolo unde sunt nevoiți să își facă temele sub stricta supraveghere a învăţătoarei.

333

„Nu avem spațiu suficient în școală și de aceea ne-am găsit alt spațiu. Solicitările sunt foarte mari și spațiul este cel care este. Aici venim să ne facem temele, am închiriat acest spaţiu pe care îl plătesc părinţii şi ne descurcăm cum putem. Noi începem orele la şcoală de la 12:00, iar aici venim ca să ne facem temele, este program de semi-internat”, a declarat învăţătoarea care are grijă de copii la „şcoala” din club. La acest local vin, sub formă de rotaţie, elevi din două clase de la respectiva unitate de învăţământ, iar părinţii sunt revoltați de această situație, mai ales că ei sunt cei care plătesc pentru a închiria spaţiul. „Este anormal să aduci copiii la un club unde seara…vedeți și dumnevoastră ce se întâmplă…Nu este normal ca acești copii să nu aibă clase de studiu, este o școală de centru și ar trebui să se rezolve această problemă”, a spus unul dintre ei. (sursa: citynews.ro)

Reprezentanţii şcolii arată, însă, cu degetul tocmai înspre părinți, pe care îi acuză că fac tot posibilul ca să își înscrie copiii la o școală centrală, chiar dacă acolo nu există suficiente săli de clasă. La rândul său, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Cluj, Valentin Cuibus, a explicat că această situaţie este strict problema părinţilor, atâta timp cât ei au ales spaţiul respectiv şi plătesc pentru el. „De dimineață nu există spații disponibile în şcoală. Deci, practic, nu se face after-school în școală. Tu, ca şi părinte, faci o înţelegere cu educatorul, e o chestiune privată pe care au făcut-o părinţii. Nu este o problemă de şcoală, nu are nicio legătură cu şcoala. Părinţii şi-au dat acordul pentru această situaţie”, a spus Cuibus.

În total, 32 de clase trebuie să se rotească în cele 20 de săli de curs care există în școală. Inclusiv sala de sport a fost transformată în spațiu de studiu, dar chiar și așa câţiva dintre elevi sunt nevoiți să își petreacă diminețile pe terasa unui bar.

error: Content is protected !!