Cluj: UDMR a prezentat proiectul de Autonomie al Tinutului Secuiesc. Guvern, presedinte si capitala la Targu Mures. Esti de acord?

Updated on septembrie 18, 2014 Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat, joi, la Cluj, proiectul Uniunii privind autonomia Ţinutului Secuiesc, care prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional şi unul executiv cu preşedinte care să participe la şedinţele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea. Prin prezentarea oficială, proiectul este lansat în dezbatere publică.

44444444

Ținutul Secuiesc – Regiune autonomă cu personalitate juridică

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Ţinutului Secuiesc prezentat de Kelemen Hunor regiunea formată din judeţele Harghita, Covasna şi Mureş ar trebui să se constituie “ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar şi indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituţie şi prezentului statut”.

Documentul subliniază că activitatea Consiliului regional se desfăşoară în două sesiuni, el având sediul în municipiul Odorheiu Secuiesc, şi că noul consiliu se reuneşte în 20 de zile de la data alegerii acestuia, la convocarea preşedintelui în exerciţiu al regiunii. (sursa: voceatransilvaniei.ro)

Executiv cu sediul la Sfântu Gheorghe

Documentul prezentat de Kelemen Hunor menţionează că Executivul regional îşi are sediul în municipiul Sfântu Gheorghe şi este compus din preşedintele regiunii, care prezidează Executivul, şi dintr-un număr de vicepreşedinţi conform deciziei Consiliului regional.

De asemenea, proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc prevede că Executivul regional trebuie să fie consultat “despre instituirea şi reglementarea serviciilor naţionale de comunicaţii şi transport în care este interesat direct”.

În proiectul UDMR, consiliile judeţene nu se desfiinţează şi se arată că autoritatea administraţiei publice locale constituită la nivel judeţean este Consiliul Judeţean, “compus din consilierii judeţeni aleşi prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat în condiţiile legii, precum şi din preşedintele Consiliului Judeţean ales prin vot direct”.

Capitala la Târgu Mureș

Jumătate din banii colectaţi în regiune ar rămâne unităţilor locale şi regionale şi că instituţiile în regiune ar fi împărţite între mai multe localităţi.

‘Am propus să fie mai multe oraşe care deţin anumite instituţii. Mureşul va fi capitala regiunii, instituţiile care ţin de fiscalitate să fie la Miercurea Ciuc, la Odorheiu Secuiesc să fie consiliul regional şi la Sfântu Gheorghe să fie celelalte instituţii administrative, iar prefectura să rămână ca reprezentant al statului şi al Guvernului cum este în acest moment, în fiecare judeţ, şi Prefectura judeţului Harghita va exercita şi atribuţiile la nivel regional’, a spus Kelemen Hunor.

“Doleanțele legate de autonomie ale maghiarilor sunt de o vârstă cu România, din 1918″, a spus Kelemen Hunor. El a adăugat că tot ce a fost gândit în cadrul proiectului de autonomie e în limitele “statului unitar român” și că UDMR nu se gândește la separatism. De asemenea, el a spus că “UDMR va rămâne un factor de stablitate, de echilibru în România” și că proiectul constituie un act politic, constituțional și legitim.

Advertisements
error: Content is protected !!