Updated on septembrie 6, 2014
Lucrările la celula de depozitare a centrului de management al deșeurilor din Cluj-Napoca, proiect cu o valoare de peste 100 de milioane de lei, au fost realizate defectuos, relevă expertiza geotehnică a firmei contractate de Consiliul Județean (CJ) Cluj. Deficiențele la sistemul de drenare pun în pericol stabilitatea depozitului, care în caz de ploi abundente sau de umplere se poate dărâma.
Pe fondul existenței unor suspiciuni privind alunecări de teren, reprezentanții CJ Cluj au comandat o expertiză geotehnică, privind calitatea lucrărilor executate. Acestea au relevat deficiențe majore, în special în privința sistemului de drenaj și a stabilității digului de susținere.
Arhitectul șef al forului județean, Claudiu Salanță, a prezentat joi, în cadrul unei conferințe de presă, câteva imagini cu principalele probleme constatate la Centrul de Management al Deșeurilor, situat în apropierea actualei rampe de gunoi de la Pata Rât.
Potrivit lui, din cele trei zone în care este împărțit proiectul, două dintre ele întâmpină probleme: este vorba de celula efectivă de depozitare și de zona de administrare a centrului.
Expertiza geotehnică a fost solicitată după ce, ca urmare a lucrărilor, s-a constatat destabilizarea taluzului nordic aferent celulei de depozitare, suspiciuni cu privire la materialele folosite la sistemul de drenare a apelor subterane, respectiv lucrări e excavații neautrorizate executate de antrprenor în afara limitelor șantierului, sub digul sudic.
Reprezentanții CJ Cluj au constatat astfel, pe baza expertizei realizate de firma Arcon Serv și finalizată miercuri, că responsabilii lucrărilor nu au folosit un strat suficient de gros sub plafonul depozitului și de asemenea nu au prevăzut introducere acestuia sub dig, pentru o susținere mai bună. Totodată ei nu ar fi asigurat nicio tasare corespunzătoare a materialului folosit.
De asemenea, pe parcursul lucrărilor au fost excavați 23.000 de metri cubi de pământ – aproximativ 1.000 de bascule, din afara șantierului, de sub un dig a cărui stabilitate este astfel afectată. Reprezentanții CJ au formulat deja o plângere penală reclamând un posibil furt de pământ.
Pericol în caz de ploi abundente sau umplere
Dacă Salanța a menționat că stabilitatea este pusă în pericol în caz de seism, spre exemplu, Mariana Rațiu, șefa Direcției de Dezvoltare și Investiții din CJ Cluj, a mers mai departe, menționând că și în alte situații stabilitatea depozitului este în pericol.
Dacă sunt precipitații abundente depozitul poate aluneca spre Est, deoarece drenajul nu își face treaba. Pământul furat trebuie adus înapoi și tasat, conform expertizei. Deci practic ai vulnerabilizat această zonă, ai expus-o riscului seismic. Pe de altă parte nu trebuie să uităm că această celulă nu a fost gândnită să fie goală ci plină. Ori, dacă e plină, pică, nu e nevoie de seism”, a subliniat Mariana Rațiu.
Celula de depozitare din noul centru de deșeuri ar urma să se umple în aproximativ cinci ani, însă acest lucru se poate întâmpla și mai repede, având în vedere că normele europene presează reprezentanții forului județean pentru darea cât mai rapidă în folosință a proiectului, a precizat Rațiu.
28 de zile pentru a găsi soluții
Soluțiile recomandate de expertiză trebuie să fie asumate de proiectant, antreprenor general, diriginte de șantier. Noi le-am comunicat rezultatul expertizei fiecăruia, au termen de cinci zile să ne comunice un răspuns. Tot astăzi vom trimite către toți factorii implicați o solicitare prin care, într-un termen de 28 de zile, trebuie să remedieze problemele constatate. Este nevoie de o poziție comună a proiectantul, antreprenorului general și dirigintelui de șantier”, a precizat Ioan Oleleu, vicepreședintele CJ Cluj./blockquote>
Potrivit reprezentanților CJ Cluj, responsabilitatea asupra modului cum s-au desfășurat lucrările aparține în mare parte firmei care a asigurat dirigenția de șantier, Tahal Consulting Engineers, sucursala București.
Lucrări începute în 2012
Lucrările la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor din județul Cluj au început efectiv în 2012, realizare lor fiind câștigată prin licitație de asociarea formată din companiile Atzwanger, Ladurner Impianti, din italia, respectiv Confort și Vel Service, din România. În 2012 firma Confort a intrat în insolvență, iar Atzwanger a luat ca subantreprenor compania Napoca Construcții.
Valoarea proiectului, care beneficiază de finanțare europeană, este de 107,52 de milioane de lei, din care până acum s-au plătit 61,94 de milioane de lei. Termenul de finalizare este octombrie 2015. (sursa: voceatransilvaniei.ro)
Vicepreședintele CJ Cluj, Ioan Oleleu, a transmis că până acum nu au fost înregistrate costuri suplimentare.
Suplimentarea costurilor se face prin acte adiționale, iar până acum nu am avut niciun astfel de act adițional, care să necesite finanțare în plus”, a punctat Olelelu.