Inventie din Ardeal. Cum poti uda gradina printr-un simplu SMS

Updated on august 11, 2014

Un tânăr din judeţul Sălaj a descoperit o metodă prin care sistemul de irigaţii poate porni doar cu ajutorul unui SMS. Realizarea este cu atât mai utilă cu cât costul pentru implementarea proiectului a fost foarte mic.

irigare

Cum ar fi să poţi merge în vacanţă şi să uzi grădina în timp ce stai la plajă? Probabil şi la acest lucru s-a gândit Cristian Bodea, tânărul care a folosit la maxim tehnologia pentru a reuşi să creeze un sistem unic de pornire, de la distanţă, a celebrei stropitori din grădină. Ideea i-a venit atunci când şi-a dat seama că sunt perioade când nu poate pleca de acasă pentru că trebuie să ude gazonul sau grădina. I-a trebuit mai puţin de o lună să rezolve problema.

„Sistemul constă în trei plăcuţe. Prima care conţine un microcip, a doua care conţine releele care comandă electrovalva şi a treia este acel gsm care primeşte sms, îl decodifică şi informează microcipul de apariţia sms-ului. Prima dată trimit un cod pentru autentificare pentru a mă recunoaşte microcontrolorul, sistemul, îmi vine confirmarea dacă m-a recunoscut, apoi pot trimite comenzi către electrovalve, trimit comanda după care, de fiecare dată, primesc confirmare”, a explicat tânărul din Jibou modalitatea prin care îşi poate uda gazonul sau grădina din curte chiar şi de la mii de kilometri distanţă.

Sistemul a fost adoptat rapid şi de către părinţii săi, iar acum întreaga familie îşi udă legumele cu o simplă comandă de pe telefonul mobil. „Este o economie şi de timp şi prezintă o eficienţă asupra plantelor. Sigur că având posibilitatea şi un control direct îţi uşurează mult munca, îţi este foarte uşor să trimiţi două sms-uri şi deja cantitatea de apă se dublează”, a spus şi Ioan Bodea, tatăl tânărului inventator. (sursa: citynews.ro)

Sistemul poate fi aplicat atât la udarea prin picurare, cât şi la cea prin dispersie a gazonului.

error: Content is protected !!