Cluj: Lucrarile la autostrada Gilau – Nadasel au inceput. Iata dovada

Updated on august 19, 2014 Imagini realizate de unul dintre utilizatorii forumului de infrastructură Construim România arată că au început lucrările pe tronsonul de autostradă Gilău-Nădăşel, parte a Autostrăzii Transilvania.

Lucrările la tronsonul Gilău – Nădăşel au început, deşi Dan Şova, fostul ministru al Transporturilor, anunţase că acest lucru se va întâmpla abia în noiembrie. La Gilău se înghesuie utilajele. Noul ministru al Transporturilor, clujeanul Ioan Rus, anunţase acum trei săptămâni că buldozerele vor intra pe şantier într-o lună, dar şi previziunea a fost puţin prea pesimistă.

“Referitor la Gilău – Nădăşel, cred că într-o lună începem lucrările, organizare de şantier şi începerea efectivă a lucrărilor, şi din banii din acciza la motorină mai departe, Suplacu de Barcău – Borş, unde, de altfel, o parte din lucrări sunt făcute”, a declarat Rus, după instalarea sa în funcţie.

22

ziuadecj.ro a anunţat încă din 4 august că lucrările au început în trombă.

Acest lucru a fost confirmat şi de un utilizator al forumului de infrastructură Construim România, care a publicat o serie de fotografii relevante de pe şantier.

Lucrările sunt realizate de asocierea dintre UMB Spedition (firmă românească, a lui Dorinel Umbrărescu) şi italienii de la Tehnostrade. Tronsonul are o lungime de doar 8,7 km. Contractul a fost semnat în 7 aprilie.

Autostrada Transilvania trebuia să lege Braşovul de graniţa cu Ungaria, la Borş, dar contractul a fost reziliat pentru că firma americană nu şi-a respectat obligaţiile şi a construit un singur tronson, Câmpia Turzii-Gilău. Guvernul României a scos din nou la licitaţie pe, tronsoane, autostrada şi a modificat o parte din traseu. Autostrada Transilvania va fi legată de A1 prin tronsonul Turda-Sebeş, aflat de asemenea în construcţie pe două din cele patru loturi.

350 de locuitori ai Gilăului au rămas integral sau parţial fără pământuri, pentru a putea face loc contruirii tronsonului de autostradă Gilău-Nădăşel. Preţul exagerat de mic pe care îl primesc i-a înfuriat la culme pe proprietari, care vor să dea în judecată CNADNR. Primăria Gilău a întocmit un tabel în care cei vizaţi se pot înscrie pentru a se asocia în proces.

Proprietarii pământurilor primesc 46 de bani pe metru pătrat, pentru terenurile arabile şi, 14 bani pe metru pătrat, pentru fâneţe. Este vorba de o suprafaţă totală de 89,1 hectare pe care se va construi autostrada. Banii pentru despăgubiri vor fi alocaţi de la bugetul de stat.

error: Content is protected !!