Cum e viata: Un bloc de garsoniere din Cluj, construit ilegal ca unitate medicala pe vremea lui Ceausescu, a devenit varf al chirurgiei cardiovasculare

Updated on august 30, 2014

Unul dintre spitalele cele mai performante din țară, dar și din străinătate, în domeniul chirurgiei cardiace și vasculare, Institutul Inimii “Niculae Stăncioiu” din Cluj, a fost construit ilegal ca unitate medicală pe vremea lui Ceaușescu, scrie Agerpres.

“În România lui Ceaușescu nu era voie să se construiască spitale”

Managerul interimar și directorul medical al institutului clujean, chirurgul Adrian Molnar, a dezvăluit că unitatea medicală pe care a conduce a fost construită ca bloc de garsoniere și că tot așa a figurat în acte până de curând.

333

“Construcția la această clădire a fost începută în 1985. Era un ordin dat de Ceaușescu cum că nu se construiesc spitale. În România nu era voie să se construiască spitale. S-au construit diferite clădiri, ale PCR, dar spitale nu. Aici, la nivel local, venise Stăncioiu (prof. dr. Niculae Stăncioiu — n.r.), care plecase din Cluj la București și s-a întors în Cluj ca și conferențiar, după ce a lucrat la Elias. Elias, spitalul PCR etc.”, afirmă managerul institutului.

Construcția institutului, începută în 1985 ca bloc de grasoniere

Chirurgul își amintește de anii de început ai unității medicale, când cu mâna cu care opera pe cord deschis curăța cu lama vopseaua de pe geamuri.

“Clădirea era destinată de la început să devină spital, dar nu putea figura în acte așa, pentru că Elena Ceaușescu nu accepta așa ceva, nu semna. N-a venit nimeni în control, iar aici la nivel local eram acoperiți din toate punctele de vedere, nimeni n-a șoptit. Și, culmea, nici nu s-a auzit. În ’85 s-a început construcția acestui bloc. Eu am venit aici în ianuarie ’91. Blocul încă era cu moloz în jur, nu exista nimic ca dotare în interior. Curățam de vopsea geamurile cu lama. Așa am venit eu aici, am fost primii patru rezidenți de chirurgie cardiacă în Cluj. (sursa: voceatransilvaniei.ro)

“Stăncioiu fost un tip extraordinar, genial ca manager”

La Elias, mai spune chirurgul Adrian Molnar, Niculae Stăncioiu și-a făcut o mulțime de prieteni, pile, oameni la care să apeleze.

“A fost un tip extraordinar, genial ca manager, știa să-și vândă marfa ca nimeni altul. El a avut viziunea să facă o clinică de chirurgie cardiacă în Cluj. A spus că există la Târgu Mureș și București, trebuie să se facă și în Cluj. Atunci directoarea Direcției Sanitare era doamna dr. Banu și apoi doamna dr. Albu, amândouă femei cu viziune și foarte prompte, fără prea mare frică de București. Cu acestea și cu cei de la județeana de partid, Stăncioiu a construit această clinică, care în acte a figurat până nu demult ca bloc de garsoniere pentru rezidenții de medicină din Cluj”, afirmă Adrian Molnar.

Chiar și în prezent saloanele Institutului Inimii sunt compartimentate la fel ca garsonierele.

La Institutul Inimii s-au făcut până acum două-trei mii de operații coronariene

Institutul Inimii “Niculae Stăncioiu”, condus în prezent de chirurgul Adrian Molnar, este competitiv chiar la nivel european și deține câteva premiere pentru România. În unitatea medicală clujeană a fost înființată prima secție de chirurgie pediatrică în domeniu, s-au făcut primele operații pe nou născuți, s-a operat prima transpoziție de mari vase cu pacient care a supraviețuit. De asemenea, la adulți a fost făcută prima revascularizare coronariană pe cord bătând, adică fără oprirea inimii. Până acum, la Institutul Inimii au fost făcute deja două-trei mii de astfel de operații coronariene pe cord bătând, fiind pe primul loc în țară și chiar în topul european.

Dar cu toate performanțele sale, Institutul Inimii nu este dotat la un nivel corespunzător și pentru că banii primiți de la buget sunt limitați, dr. Adrian Molnar a avut ideea să recurgă chiar la baluri caritabile.

Advertisements
error: Content is protected !!