Updated on august 28, 2014
Este una dintre destinaţiile de relaxare preferate de clujeni. Din nefericire, vizitatorii ei nu se pot bucura de o zi liniştită în natură din cauza maldărelor de gunoaie în care se împiedică la tot pasul. Aceasta este problema semnalată de un clujean sătul să mai facă slalom printre deşeuri.
An de an, povestea se repetă: gunoaiele invadează pădurea Făget, clujenii care merg acolo ajung să stea la picnic sau să-şi facă grătarele printre mormanele de deşeuri, iar acţiunile de salubrizare sunt rare şi, de multe ori, făcute de voluntari.
Unui clujean care obişnuieşte, după cum singur relatează, să alerge în mod frecvent în Făget, i-a ajuns „situaţia” la cap şi a decis să-şi facă publică indignarea, pe blogul personal.
„În mod normal, Făgetul Clujului este o arie protejată de interes naţional, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervaţie naturală de tip mixt), situată în judeţul Cluj, pe teritoriul administrativ al municipiului Cluj-Napoca. Pădurea Făget are o deosebită importanţă floristică, faunistică şi peisagistică în judeţul Cluj. În mod anormal, Făgetul Clujului a devenit o groapă de gunoi şi o batjocură a dezvoltatorilor imobiliari din zonă, dar şi a cetăţenilor care consideră o normalitate schimbarea uleiului de maşina la iarbă verde”, scrie acesta.
Principalele sale nemulţumiri sunt legate de defrişarea a zeci de hectare de pădure, în locul cărora s-au construit cartiere de locuinţe, de aruncarea constantă, în acest loc verde de la periferia oraşului, a unor grămezi de moloz şi deşeuri, respectiv de transformarea potecilor turistice în trasee pentru motocicletele off-road.
„Gândiţi-vă pentru o secundă că zilnic zeci de oameni aleargă, se plimbă sau culeg ciuperci în zona Făget sunt oameni ca şi mine, ca şi tine, care îşi doresc să salveze şi protejeze aceste păduri. În fiecare zi cel putin 10 persoane sunt pe fiecare traseu, pe fiecare cărare din Făget. Sunt copii care se joacă, tineri care aleargă sau familii care se recrează. Făgetul e plin de viaţă, e ca un stup de albini care trăieşte. Şi ce se întâmplă când stupul e atacat?”, transmite clujeanul, în finalul postării, în încercarea de a atrage atenţia asupra problemei.
De salubrizarea zonei se ocupă societatea Rosal. „În Făget avem nişte cupe de mari dimensiuni în care se poate colecta gunoiul din zona în care populaţia care merge la picnic, iar în zonele cu case şi societăţi comerciale avem un program de colectare a deşeurilor. La organizarea festivalurilor, la cerere, punem la dispoziţie recipienţi de colectare a gunoaielor”, a declarat Mirela Răcăşan, asistent manager în cadrul companiei.
Acţiunile de salubrizare în zonă au loc la solicitare, iar cererea poate fi depusă de oricine, atât persoană fizică, cât şi companie sau instituţie, pe e-mail, în poştă sau chiar şi la sediul firmei. Cu toate acestea, potrivit Rosal,„solicitările vin cam rar şi doar din partea primăriei. Ca perioadă, în general, acţiunile au loc de primăvara până toamnă”. (sursa: ziuadecj.ro)
Până la ora publicării materialului, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca nu au putut furniza un răspuns.