Updated on august 28, 2014 Muzeul de Istorie Turda în colaborare cu Primăria Municipiului Turda şi Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca organizează Ziua Porților Deschise în Castrul Legiunii V Macedonica, în data de 30 August 2014, între orele 13:00-15:00.
În premieră la Turda, cu ocazia zilelor oraşului, toţi cei pasionaţi de Antichitate sunt aşteptati pe „Dealul Cetăţii” pentru desfăşurarea unor vizite ghidate la ruinele romane. Membrii echipei de cercetare vor întâmpina publicul larg şi vor oferi explicaţii la principalele obiective din castru – complexul termal (cel mai întins ca suprafață din provincia Dacia – peste 2000 mp), clădirea comandamentului și elementele de fortificație (poarta de vest, bastionul de curtină și bastionul de nord-vest). De asemenea, vor fi prezentate săpăturile arheologice în curs de desfăşurare.
Organizarea acestui eveniment are ca obiectiv promovarea unuia dintre cele mai importante situri arheologice din zonă, iar arheologii îşi propun sensibilizarea și trezirea mândriei localnicilor faţă de ruinele unui castru de legiune romană.
Dezinteresul și ignorarea valorilor culturale, tot mai pregnante în societatea românească, reprezintă un semnal de alarmă. Cunoașterea și aprecierea vestigiilor arheologice rămân încă, din păcate, apanajul unui cerc restrâns de specialiști sau autodidacți. Această constatare este valabilă inclusiv pentru cei care locuiesc în imediata apropiere a unui sit, cum este și cazul turdenilor. Nu toţi localnicii ştiu ce reprezintă „ruinele” de pe “Dealul Cetăţii”: pentru copiii riveranilor este un loc de joacă, pentru îndragostiți un loc de promenadă (fiind mai ferit de ochii lumii!), iar pentru riverani zona de jogging, pășunat animalele sau chiar de groapa de gunoi! (sursa: Ziua de Cluj)
Castrul legionar de la Potaissa este cel mai spectaculos obiectiv arheologic din județul Cluj şi unul din cele 10 situri arheologice de interes național. Din 1978 situl a fost declarat rezervaţie arheologică, ceea ce a prevenit extinderea zonei rezidențiale și a permis consolidarea statutului de șantier-școală pentru studenții de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și „Petru Maior din Târgu Mureș. Cea de a 44-a campanie de cercetări arheologice din acest an este finanţată de Consiliul Local şi de Primăria Municipiului Turda. Ca şi în anii precedenţi, toate piese le descoperite vor intra în patrimoniul Muzeului de Istorie Turda.