Updated on august 28, 2014 Nici nu au trecut patru luni de la momentulasfaltării străzii Traian Vuia, că drumul dă primele semne de slăbiciune.
În apropierea Aeroportului Internaţional Cluj Napoca, asfaltul a cedat şi a apărut ceea ce specialiştii numesc ”făgaşe longitudinale”, mai uzual asfaltul a cedat şi a început să ia urma roţilor.
Strada Traian Vuia a fost reabilitată în acest an de consorţiu de firme Kiat + Diferit SRL. Lucrările au constat în frezarea stratului de uzură existent şi aşternerea altuia nou. Specialiştii în drumuri susţin că fenomentul ”fageşelor longitudinale” apare din maimulte cauze, cele mai dese fiind cedarea fundaţiei drumului sau nerespectarea reţetei de asfalt care a fost turnat pe drum. O altă cauză care ar putea să conducă la apariţia fenomenului este darea în circulaţie, prea repede a drumului public. ”Acest fenomen, dacă apare, este foarte greu de oprit. El se va extinde treptate şi este indicat ca drumarii să intervină de urgenţă pentru a reface partea carosabilă”, spune un specialist. (sursa: stiridecluj.ro)
Pentru lucrările la acest drum Primăria Cluj-Napoca, a investit aproape patru milioane de euro, fapt recunoscut într-un comunicat de presă chiar de către primarul Emil Boc. ”Modernizarea drumului spre aeroport este de asemenea o prioritate, în special în vederea pregatirii anului 2015 cand vom fi Capitala Europeana a Tineretului. Vom investi aşadar 20 de milioane de lei pentru reabilitarea strazii Traian Vuia”, a declarat primarul Emil Boc.
Presa a mai semnalat faptul că după fiecare ploaie, strada Traian Vuia devine un imens ”lac” deoarece pantele de scurgere a apei nu au fost respectate.
Cele două firme care au se ocupă de asfaltarea principalelor străzi din oraş, Kiat şi Diferit, asfaltează în prezent tot oraşul. Numele celor două societăţi comerciale au apărut în diferite dosare de corupţie despre care nu s-amai auzit nimic. În dosarul de corupţie care îl priveşte pe Sorin Apostu, DNA a anunţat, la vremea respectivă, că face o anchetă şi împotriva patronului Kiat, Mustafa Bekar, care avea anumite implicaţii în acel dosar, care, ulterior, se pare că a fost clasat.
În dosarul de corupţie care îl priveşte pe Horea Uioreanu, apare şi numele firmei Diferit SRL care i-ar fi trimis politicianului suma de 40.000 de lei. Din nou, despre Diferit SRL şi implicarea patronului în acest dosar de corupţie nu se mai ştie nimic.