UDMR a finalizat Proiectul Autonomiei. Pot ajunge romanii si maghiarii la intelegere pe aceasta tema?

Updated on august 27, 2014

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, la Senat, că proiectul autonomiei este finalizat şi urmează o amplă şi profundă dezbatere publică, el apreciind că este nevoie de o nouă Constituţie pentru ca un astfel de proiect să aibă şanse de a fi adoptat.

rrr

”Proiectul autonomiei este gata, pot să vă anunţ. Avem discuţii în interior, în continuare, şi în momentul când vom finaliza aceste discuţii, vom şi prezenta”, a spus Kelemen Hunor, precizând că nu este vorba despre o chestiune a coaliţiei sau a Guvernului, ci strict a UDMR.

”Proiectul e gata, e scris, urmează o dezbatere publică largă şi profundă. Eu am spus că nici acest proiect, nici alte proiecte similare, fără o amendare a Constituţiei, dar eu vorbesc despre o nouă Constituţie, nu au nicio şansă să fie adoptate”, a precizat preşedintele UDMR.

El a arătat că, ”aşa cum a citit Curtea Constituţională proiectul de revizuire a Constituţiei, România ar avea nevoie de o nouă Constituţie, pe termen mediu, nu astăzi sau în 2015, nici măcar 2016”. (sursa: voceatransilvaniei.ro)

”La alegerile din 2016, ar trebui să mergem cu toţii cu acest mesaj (…) Nu are rost să cârpim amendarea Constituţiei, trebuie să ne gândim la un nou proiect”, a mai spus Kelemen Hunor.

Proiectul statutului de autonomie a Ţinutului Secuiesc cuprinde cinci elemente importante, între care autonomia fiscală şi drepturile românilor din zonă, afirmând că aceste drepturi nu vor fi îngrădite prin statut.

UDMR propune, printre altele, ca în regiunea autonomă ”Ținutul Secuiesc” limba maghiară să fie limba oficială alaturi de limba română, iar în toate institutiile publice, atât cele din subordinea autorităților locale, cât și centrale, să existe proporționalitate etnică, adică numărul angajaților de o anumită etnie să respecte ponderea pe care aceasta o deține în comunitatea localî.

error: Content is protected !!