ZILELE CULTURALE MAGHIARE Manifest artistic in centrul Clujului pentru restaurarea hotelului Continental

Updated on august 16, 2014

ZILELE CULTURALE MAGHIARE Mai multe manifestări artistice care își propun să atragă atenția asupra stării de degradare în care se află clădirea monument istoric a hotelului Continental – fost New York din Cluj vor fi organizate în intervalul 18 – 24 august pe parcursul celei de-a cincea ediții a Zilelor Culturale Maghiare (ZCM) din Cluj-Napoca.

continental

Evenimentele sunt organizate de asociația clujeană Origo și organizatorii ZCM. Manifestarea centrală este organizată sub genericul “Mimezis” (ediția 0) și constă într-o serie de performance-uri care vor debuta, luni, 18 august, de la ora 18, din fața hotelului Continental (New York).

Mai mulți artiști vor parcurge prin zona centrală un “Drum al Crucii” artistic, în mai multe puncte ale traseului urmând să aibă loc performance-uri.

Punctul de sosire va fi tot hotelul din zona 0 a Clujului. Tema evenimentelor organizate în acest an în incinta Conti este “Violența și sacrul”, pornind de la ideea că un spațiu “sacru” pentru clujeni, precum clădirea simbolică, situată în punctul 0 al municipiului este supusă violenței, prin faptul că se află într-o stare de degradare.

Și anul trecut am organizat evenimente aici și ne-am bucurat de un public numeros. Dorim să atragem și mai mulți oameni să vină să vadă clădirea și să sensibilizăm autoritățile și cetățenii astfel încât să facem ceva pentru acest imobil. Din punctul nostru de vedere clădirea ar putea fi răscumpărată de autorități, iar societatea civilă le-ar putea sensibiliza să facă acest lucru. Ar putea fi amenajată o casă a artelor. Principalul lucru este ca clădirea să fie restaurată, respectându-se regulile specifice monumentelor istorice”, a precizat Markos Tunde, reprezentanta asociației Origo, care organizează manifestările amintite.

Kallo Angela, lector la Universitatea de Artă și Design a subliniat că diferitele evenimente artistice care atrag atenția asupra stării clădirii-simbol a Clujului pot pune lucrurile în mișcare, oferind în acest sens exemplul Casei Boema, unde de asemenea spațiul a rămas mult timp nefolosit, dar o dată ce au început să se inițieze diferite manifestări a redevenit un loc viu al orașului, la renovare fiind respectate normele clădirilor monument istoric.

Expoziții de artă la etajele clădirii

Clujenii pot avea un motiv în plus pentru a vizita în perioada 18 -24 august clădirea Continental, întrucât luni, 18 august, de la ora 17, la etajul 1 al imobilului va fi vernisată o expoziție cu lucrări ale unor artiști, conectați la cultura maghiară, iar de la 17.30 va fi venrisată expoziția unor artiști tineri, studenți, sau proaspăt absolvenți ai instituțiilor superioare din domeniul artei.

Masă rotundă și prelegeri

Lista de evenimente va fi completată cu o masă rotundă pe tema limitei libertății în artă – marți, 19 august, de la ora 19.

Doi artiști cunoscuți, Dorel Găină și Guzstav Uto vor susține prezentări cu genericul “Trecutul: perioade alternative în artă”. Astfel, Dorel Găină va susține prelegerea “Paradoxurile memoriei”, miercuri, 20 august, de la ora 17, în timp ce Gusztav Uto va susține prelegerea “Lacul Sfânta Ana”, vineri, 22 august, de la ora 17.

Petreceri cu intrare liberă

În fiecare seară în incinta hotelului, la parter, vor avea loc petreceri, la care intrarea este gratuită, au anunțat organizatorii.

Istorie ce se întinde în trei secole

Hotelul Continental, fost New York, a fost construit la sfârșitul secolului XIX, în stil eclectiv, potrivit wikipedia.ro.

Clădirea este cunoscută în istoricul orașului pentru că a adăpostit jumătate de veac o cafenea literară. Pe imobil există și astăzi o inscripție care atestă faptul că aici s-au pus bazele revistei culturale Gândirea.

După cele două războaie clădirea a devenit cunoscută ca hotelul Continental. Deținut de compania Continental Hotels imobilul a fost cumpărat de omul de afaceri Dorel Tămaș, prin societatea Ardeleana din Alba-Iulia. (sursa: voceatransilvaniei.ro)

Ulterior clădirea a fost preluată de omul de afaceri Ioan Bene, care în prezent este arestat preventiv într-un dosar de corupție, alături de președintele suspendat al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu și omul de afaceri Vasile Pogăcean.

Advertisements
error: Content is protected !!