Updated on august 14, 2014 Clujenii care suferă un infarct miocardic par a avea tot mai puţine şanse de a fi salvaţi de către medici. În spitalele din Cluj-Napoca a mai rămas doar un angiograf, care face faţă cu greu solicitărilor.
Viata pacienţilor care suferă un infarct miocardic sau au probleme cardiace depinde de un singur aparat, după ce angiograful de la Spitalul Judeţean de Urgenţă s-a defectat de mai bine de o săptămână. În aceste condiţii, cazurile grave sunt rezolvate doar la Institutul Inimii, însă angiograful existent aici, pe lângă faptul că este suprasolicitat, funcţioneză cu o piesă de împrumut. Reprezentanţii spitalului au făcut nenumărate solicitări la Ministerul Sănătăţii, dar nu au primit niciun rezultat până acum.
“Acest aparat are o vechime de 13 ani, a ieşit din garanţie în consecinţă, iar furnizorul nu ne mai poate asigura piesele originale. Am constatat că este dus tubul, ceea ce înseamnă că este de nereparat”, a declarat directorul de îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă, Monica Costin. (sursa: citynews.ro)
Astfel, toţi bolnavii în stare critică ajung acum la Institutul Inimii, unde singurul angiograf abia mai face faţă.
“Am făcut un infarct total şi am fost resuscitat. Trebuia să ajungem la Medicală I dincolo şi, între timp, s-a vorbit la telefon şi am aflat că e defect. Nu se poate să fie un singur aparat la atâta populaţie. Viaţa noastră depinde de un singur aparat la care trebuie să stam la coadă şi, dacă se defectează şi ăla, atunci ce am făcut?”, se întreabă unul dintre pacienţii care a fost, recent, dependent de angiograf.
Reprezentanţii Institutului Inimii spun că din cauza faptului că aparatul lor funcţionează cu o piesă de împrumut, riscul de a ceda este şi mai mare. “Asta înseamnă suprasolicitarea aparatului. Singurul angiograf pe care îl avem era suprasolicitat şi până acum, cu 15-20 de pacienţi pe zi, din care cinci în stare gavă. De o săptămână, însă, vin şi cazurile de la Clinica Medicală I”, a declarat directorul medical al acestui institut, Adrian Molnar.