Updated on august 13, 2014
Numărul clujenilor care s-au prezentat la spital cu simptome asemănătoare virusului care a omorât peste 1.000 de oameni în Africa a crescut în ultima perioadă. Medicii clujeni fac un apel la calm şi explică de ce şansele ca virusul să apară în România sunt foarte scăzute.
Epidemia de Ebola i-a speriat pe români. Oamenii se prezintă la spital pentru cel mai mic simptom asemănător cu cel al febrei hemoragice, însă medicii spun că șansele de a contacta virusul este foarte scăzut, mai ales dacă pacienții nu au călătorit în zonele afectate.
“Într-adevăr, cazurile în care oamenii se prezintă la spital sunt frecvente pentru că şi panica este un lucru care dăunează întregului sistem, dar şi pacienţilor. Noi nu ne gândim că vom avea cazuri, dar, dacă Doamne fereşte apar astfel de situaţii, vom încerca să fim pregătiţi pentru orice eventualitate”, a declarat managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase, Ioan Mureşan. Medicii clujeni încearcă să îi liniștească pe oameni, mai ales că în România nu s-a înregistrat niciun caz de infectare cu acest virus care a făcut ravagii în Africa. De altfel, acesta se transmite numai de la o persoană bolnavă sau prin intermediul anumitor animale și insecte.
“Boala debutează brusc cu febră, cefalee, mialgii, greţuri, vărsături, iar apoi după câteva zile apar manifestări ale sistemului hemoragic, adică apar hemoragii cutanate şi hemoragii la nivelul tubului digestiv. Boala este extrem de gravă şi cu o mortalitate extrem de severă. Din păcate, la ora actuală, nu există tratament etiologic, ci numai tratament patogenetic”, a explicat şeful secţiei Spitalului Clinic de Boli Infecţioase clujean, Virginia Zang. (sursa: citynews.ro)
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat că reţeaua sanitară unde ar putea fi trataţi pacienţii care ar avea virusul Ebola ar putea fi extinsă şi la Cluj-Napoca, Iaşi sau Timişoara.