BN: Cristestii Ciceului, satul cu cele mai multe statui din Romania

Updated on august 8, 2014

Într-un sat din Bistriţa-Năsăud, aflat la 20 de kilometri de Dej, se află nu mai puţin de 11 statui. Toate au fost comandate, cumpărate şi amplasate pe soclu de un fiu al satului, ajuns între timp la vârsta senectuţii.

sat-statui

Cristeştii Ciceului pare a fi un sat ca oricare altul, cu oameni gospodari care iubesc florile şi curăţenia, care au grijă ca locuinţele lor să fie frumoase şi primitoare. Dincolo de viaţa rurală, cu bune şi cu rele,  Cristeştii Ciceului este o localitate  specială de-a dreptul, fiind singurul sat din România care are amplasate 11 statui pe o distanţă de nici doi kilometri.

Statuile au fost amplasate prin grija unui medic stomatolog, fiu al satului. Traian Gheorghe Dascăl s-a născut la 21 noiembrie 1938, în Cristeştii Ciceului. Liceul îl face la Cluj, iar facultatea la Timişoara, însă nu uită niciodată de satul său natal. Cu toate că are o vârstă la care mulţi alţi pensionari abia mai ies din casă, Gheorghe Dascăl, care locuieşte în prezent în oraşul Năsăud, încă profesează meseria de stomatolog.

E drept că numai două ore pe zi, dedicându-şi restul timpului pentru a “lăsa ceva în urma lui”. Şi a lăsat, nu glumă. Aproape 40 de statui au fost amplasate prin grija medicului stomatolog în diferite localităţi din ţară.

“Am promis din copilărie, eram elev la Cluj, în 1955. Cristeştii nu avea niciun monument al eroilor şi eu am spus atunci, într-o şezătoare, că eu voi ridica un monument al eroilor şi apoi alte monumente. Nu se putea vorbi de monumente atunci.

Eu din copilărie am fost atras de arta monumentală şi m-am gândit că satul Cristeştii Ciceului să fie cel mai frumos sat din judeţ din punct de vedere al artei monumentale. Preferata dintre toate este Lupa Capitolina. Nu am pus astfel de statuie doar în Cristeşti, ci în şapte localităţi: Gherla, Dej, Cristeşti, Năsăud, Leşu Ilvei, Maieru şi în oraşul Sighetu Marmaţiei”, povesteşte Traian Dascăl.

În total, pe parcursul vieţii sale, stomatologul Traian Dascăl a plătit din buzunarul său aproape 40 de statui. În cea mai mare parte statuile au fost realizate de artistul plastic Vlad Prună.

“Am 36 de statui, în 19 localităţi din patru judeţe. Am reuşit ca din satul Cristeştii Ciceului să fac satul cu cele mai multe statui din România. Este un fapt împlinit din punct de vedere istoric şi cultural. În Cristeşi am amplasat, printre altele: grupul statuar Lupa Capitolina, înconjurată de busturile împăratului Traian şi Decebal, monumentul Crucea Eroilor Unirii, bustul lui George Coşbuc, Petru Rareş, Andrei Mureşanu, la intrarea în Cristeşti, bustul unui arheolog ungur, Torma Karoly, care a studiat istoria Daciei, Crucea Bisericii Vechi, bustul lui Ion Creangă şi monumentul fiiilor satului”, mai spune medicul Dascăl.

Chiar dacă şi-a investit toate economiile sale în arta monumentală, autorităţile locale nu au fost întotdeauna binevoitoare cu acesta.

“La Cristeşti nu am întâmpinat probleme, dar în alte localităţi a fost foarte greu. La Năsăud a fost greu, la Gherla, la Dej a fost oarecum uşor, la Maieru, la Poiana Ilvei, după cinci ani de zile au ridicat pe soclu bustul lui Sever Pop. La festivitatea de inaugurare nici nu am fost invitat. Nu sunt aşezate pe soclu în comuna Cârlibaba bustul lui Ştefan cel Mare, care e dus de trei ani acolo; în Sighetu Marmaţiei am dus anul trecut, încă nu e aşezat şi în Şomcuta Mare – bustul regelui dac Decebal. Urmează, luna asta, luna viitoare, nu ştiu”, mărturiseşte Traian Gheorghe Dascăl.

Pentru efortul depus, comunitatea locală din comuna Uriu i-a conferit titlul de cetăţean de onoare. Nu este singura localitate care l-a “adoptat” ca cetăţean de onoare, Traian Gheorghe Dascăl având în momentul de faţă astfel de titluri şi din partea administraţiilor locale din oraşele Dej, Năsăud şi Beclean, comunele Zagra, Maieru, Leşu, Chiueşti (jud. Cluj), Rebrişoara, şi Coşbuc.

În localitatea de baştină a doctorului munca sa este apreciată la justa valoare, oamenii declarându-se bucuroşi că locuiesc în satul cu cele mai mai multe statui din România. (sursa: citynews.ro)

“E cel mai fain, cel mai bine. Este un domn care s-a născut aici şi el s-a ocupat de statuile astea. Ne mândrim, cum să nu ne mândrim. Nici în Cluj nu e aşa ca la noi. E ceva mai deosebit. Oamenii din sat, care au un pic de cultură, a auzit despre ce reprezintă statuile. Fiecare statuie reprezintă un personaj care a trecut pe aici”, spune un locuitor din Cristeştii Ciceului.

error: Content is protected !!