Updated on august 7, 2014
Clujul este în această vară un adevărat şantier. Mai multe artere importante din oraş au suferit diferite lucrări, care au dus la nemulţumiri ale clujenilor referitoare la îngreunarea traficului din oraş, dar şi a modului în care se desfăşoară respectivele lucrări.
„Vreau să îmi cer scuze pentru disconfortul pe care l-am creat clujenilor. Din nefericire, câteodată , vremea nefavorabilă ne mai încurcă, ne mai amână lucrările şi ni le complică, dar în momentul de faţă, în termenele pe care le-am anunţat, lucrările sunt în grafic”, spune primarul Emil Boc.
Pentru podul Horea, execuţia lucrărilor presupune restricţionarea circulaţiei pe benzile de circulaţie, altele decât linia de tramvai (acesta va circula pe perioada lucrărilor). Lucrările au început în 24 iunie, pe sensul de circulaţie dinspre Piaţa Mihai Viteazul înspre gară şi urmau să aibă o durată de 45 de zile.
„Podul Horea, după cum ştiţi, este parte a proiectului tramă stradală şi e în desfăşurare. Ne propunem ca pe 15 septembrie podul să fie gata şi redat traficului auto şi pietonal. Din nefericire, avem probleme legate de faptul că trebuie să stea 28 de zile placa de beton care se face pe fiecare parte, după care se trece pe cealaltă parte. O parte este gata, probabil că mâine vor începe lucrări pe cealaltă parte a podului. În momentul de faţă suntem în grafic pentru 15 septembrie”, a declarat edilul.
„Pentru 1 septembrie să se finalizeze lucrările de pe Moţilor cu ceea ce înseamnă gazul şi CFO, pentru că după aceea vor urma lucrări ale Companiei de Apă şi Oraşul Comoară, lucrarea primăriei, dar până la 1 septembrie au termen limită gazul şi CFO de a finaliza lucrările pe ambele părţi ale străzii, astfel încât să nu mai existe blocaje din septembrie, iar în momentul în care licitaţia va fi finalizată pentru Oraşul Comoară, acum în contestaţie, urmează să înceapă lucrările. Prima dată vor fi cele de apă, pentru că trebuie să schimbe conducta, mai apoi, cele de asfaltare. Vom acoperi str. Moţilor, vor dispărea stâlpii de electrică, vor fi pavaj, iluminat ornamental, exact ca pe Eroilor. Va fi o stradă, repet, de vârf a Clujului”, spune Boc.
Str. Moţilor urmează să facă parte din proiectul de refacere a infrastructurii Orașului Comoară (străzile Avram Iancu, I. C. Brătianu, Moților, Memorandumului), proiect estimat la 24,2 milioane de lei. Primăria a atribuit în iunie contractul societăţii Viarom, însă licitaţia a fost contestată la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) de către o altă firmă, care a cerut primăriei să anuleze rezultatului licitației pentru refacerea infrastructurii Orașului Comoară. În acest moment, s-a atacat în instanţă decizia CNSC care a admis contestaţia, iar acum primăria se află în aşteptarea deciziei instanţei.
Municipalitatea a aprobat construirea unei reţele pan-metropolitane subterane de canalizaţie cu scopul de a reloca infrastructura aeriană existentă în prezent, îmbunătăţind astfel aspectul vizual al oraşului. Acest proiect i-a fost încredinţat firmei Cluj Fiber Optic (CFO) Integrator, în urma unei licitaţii şi semnării contractului de asociere cu primăria.
„Pe Calea Turzii, 1 octombrie este termenul final pentru toată lucrare, de jos până sus. Suntem dependenţi încă de lucrările de la Electrica, pentru că în paralel cu primăria mai desfăşoară lucrări şi cei de la Electrica, şi cei de la CFO. Există o uşoară întârziere, dar, totuşi, lucrările sunt în grafic. Lucrăm împreună cu Electrica pentru a construi sensul giratoriu de la Bună Ziua, care este un sens vital pentru ceea ce înseamnă Zorilor şi Calea Turzii, urmând să fie finalizate integral lucrările şi în partea superioară şi în partea inferioară a Căii Turzii”, a declarat Boc.
Proiectul de modernizare a Căii Turzii implică o investiție semnificativă – 22 de milioane de lei vor fi alocați de la bugetul local pentru reabilitarea carosabilului, a trotuarelor, pe toată lungimea arterei – de la baza din Piața Cipariu și până la intersecția cu str. Făgetului.
În această vară, nici centrul municipiului nu a scăpat de lucrări de modernizare. Potrivit primarului, săptămâna viitoare acestea urmează a fi încheiate.
„Pentru partea de centru a Clujului, joi seara se va încheia partea de asfaltat în ceea ce înseamnă întreţinerea zonei centrale, urmând ca tronsonul din faţă de la Melody, încă avariat, să fie facut după evenimentul Colours of Cluj, adică după 12 august. Cu această lucrare se încheia seria lucrărilor din centrul oraşului pentru ceea ce înseamnă carosabil”, precizează Boc. (sursa: ziuadecj.ro)
„Podul de pe Oaşului e în grafic, se lucrează, nu avem motive să ne îngrijoreze lucrările de acolo. Din nefericire, produce un disconfort cetăţenilor de pe str. Maramureşului. Încercăm şi acolo să diminuăm discofortul pe care îl au”, a menţionat edilul. Clujenii s-au arătat, în repetate rânduri, nemulţumiţi de modul în care se desfăşoară lucrările din oraş.