Cluj: Fatadele cladirilor istorice arata ca dupa razboi, iar tencuiala scorojita e pericol public. Ce spune Primaria?

Updated on august 6, 2014

Cu doar un an înainte de a deveni Capitală Europeană a Tineretului, Clujul nu pare a fi pregătit să onoreze acest titlu. Majoritatea clădirilor istorice din centrul orașului sunt într-o stare deplorabilă și se transformă, încet-încet, în pericol public pentru trecători. Totul spre dezamăgirea turiștilor care ne vizitează.

cladiri-cluj

În centrul Clujului, clădirile istorice sunt parcă părăsite: tencuiala stă să gată, iar pereții sunt vopsiți cu graffiti. Mai grav e că, în loc să fie reabilitate, problema este rezolvată tipic româneşte: se pune o tăbliţă cu un avertisment pentru trecători: „Atenţie, cade tencuiala”. Doar anul acesta, 3 maşini au fost distruse în centru după ce bucăţi din pereţii exteriori ale unor astfel de clădiri au căzut peste ele.

Turiştii străini care vizitează viitoarea Capitală Europeană a Tineretului nu sunt deloc încântaţi de ceea ce găsesc aici. „Da, este foarte urât. Cred că administraţia şi municipalitatea ar trebui ar trebui să facă ceva în privinţa asta. Mai ales aici în centru văzut cam multe astfel de clădiri. Nu ne place, dar noroc că nu locuim aici, deci nu putem spune că ne pasă prea mult”, recunosc doi tineri veniţi din Italia.

Nici clujenii nu sunt mulţumiţi de cum arată oraşul lor: „Dacă nu se rezolvă degrabă situaţia, capitala europeană nu cred că va mai fi. Centrul este lăsat un pic în paragină şi nu e bine. Nu mai este cum ar trebui să fie Clujul, cum era pe vremea mea”, spune un bărbat trecut de prima tinereţe.

Reprezentanţii Primăriei spun că derulează deja un program de refaţadizare a clădirilor istorice din Cluj. Doar că foarte puţini proprietari sunt interesați de reabilitarea acestora. „În luna ianuarie a acestui an au fost trimise sute de notificări către proprietarii imobilelor din zona centrală. Ei trebuie să răspundă în scris că au primit aceste notificări, au luat act şi intenţionează în decurs de un an de la înregistrarea notificării respective să întreprindă măsurile necesare pentru începerea lucrărilor de reabilitare a faţadelor. Cei care nu au veniturile necesare pot să se împrumute de la bugetul local, urmând să returneze banii în tranşe egale, fără dobândă”, explică Oana Buzatu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Cluj-Napoca. (sursa: citynews.ro)

În cazul în care refuză să reabiliteze fațadele clădirilor, proprietarii riscă amenzi cuprinse între 5000 şi 8000 de lei.

Advertisements
error: Content is protected !!