Mai circula cineva cu bilet, la Cluj? 5.000 scapa cu ajutorul Facebook, 5.000 sunt prinsi de „boacteri”

Updated on august 4, 2014 Directorul Companiei de Transport Public (CTP) Cluj-Napoca, Liviu Neag, a dezvăluit pentru ZIUA de CLUJ câţi controlori are în subordine şi câte persoane fără bilet sunt prinse zilnic de aceştia.

Cu toate că aproximativ 5000 de clujeni fac parte dintr-un grup pe Facebook, unde se anunţă unii pe alţii, în timp real, de prezenţa controlorilor, adică a „boacterilor”, aşa cum îi numesc ei, în autobuze, tramvaie sau troleibuze, numărul celor care sunt prinşi fără bilet pe cursele CTP în fiecare lună este destul de mare.

dd

„5.000 de călători fără bilet sau abonament sunt depistaţi lunar de controlorii CTP, adică undeva între 150 şi 200 de contravenienţi pe zi”, a declarat Neag, directorul CTP. Această „captură” este realizată de cei 50 de controlori pe care compania îi are pe toate liniile pe care le deserveşte.

Directorul CTP spune că există o fluctuaţie mare de personal în rândul controlorilor, deoarece un asemenea job impune respectarea unor reguli stricte, iar cei care fac această activitate se expun unor riscuri. „Vă dau un exemplu: săptămânile trecute, un controlor a fost desfigurat pur şi simplu şi a ajuns la urgenţă. A fost lovit cu pumnul direct în faţă, cu toate că a vorbit respectuos şi a cerut doar să i se prezinte biletul sau abonamentul. Zilnic, unii dintre ei sunt înjuraţi, apostrofaţi şi sunt trimişi în tot felul de direcţii”, a afirmat Neag.

Oficialul CTP mai spune că periodic există controale mixte realizate cu reprezentanţi ai jandarmeriei, care oferă un plus de siguranţă pentru angajaţii companiei.

Neag a admis că există şi controlori care au o problemă de comportament în relaţia cu publicul călător. „Primim sesizări despre acest lucru şi le verificăm cu maximă seriozitate, dar în multe cazuri cei care fac reclamaţii sunt chiar cei care au fost depistaţi fără bilet sau abonament sau cei care chiar ei au un comportament deplasat”, susţine directorul CTP. (sursa: Ziua de Cluj)

Directorul CTP a criticat în termeni duri acţiunea „grupului Facebook” care demască „boacterii” în timp real prin mesaje pe reţeaua de socializare, despre care a declarat: „Este o acţiune antisocială, discriminatorie, o instigare la dezordine, care sfidează cetăţenii corecţi”. Neag a mai spus că odată cu introducerea sistemului de ticketing, preconizată pentru toamna acestui an, va exista încă o posibilitate pentru public de a achiziţiona bilete printr-un sistem modern. Astfel, biletele vor fi eliberate automat, iar ele vor fi valabile pe mai multe linii, într-un interval de timp.

ZIUA de CLUJ a scris zilele trecute despre membrii grupului de pe Facebook care fraudează CTP, dar şi despre cei doi informaticieni care lucrează la BocterApp, o aplicaţie care are acelaşi obiectiv şi care va fi lansată la toamnă.

Advertisements
error: Content is protected !!