Traseu de bicicleta spre Laguna albastra, „litoralul“ ascuns al Clujului

Updated on august 2, 2014

Unul dintre cele mai exotice trasee de biciclete din judeţul Cluj are ca punct culminant Laguna albastră, un lac superb format pe locul unei foste mine de caolin şi înconjurat de dune de nisip. În drum puteţi vedea şi singurul muzeu din ţară dedicat bivolului, dar şi o superbă biserică reformată. Vă prezentăm un reportaj minunat, în cadrul campaniei „125 de locuri pentru care iubim România“.

laguna-albastra

Unul dintre cele mai exotice trasee de bicicletă din Cluj este: Cluj-Napoca – Gârbău –Aghireş Fabrici – Laguna Albastră – Gârbău – Gilău – Cluj. „Exotic“ pentru că unul dintre obiectivele principale ale traseului este Laguna Albastră – un lac format în zona unei foste mine de argilă albă (caolin) care a fost inundată de izvoare de subteran. Întrucât distanţa este de 97 de kilometri, specialiştii nu recomandă această tură pe două roţi pentru începători.

Din cartierul clujean Dâmbu Rotund mergeţi spre Baciu apoi urmaţi traseul – Suceagu – Mera – Viştea – Gârbău – Aghireş Fabrici – Laguna Albastră – Aghireş Fabrici – Gârbău -Gilău Vest – Luna de Sus – Floreşti – Cluj (E 81 până după Mera, 108 C, 103 K, E 60). Laguna albastră nu este singura atracţie a traseului. „Printre oportunităţile turistice amintim Muzeul Bivolului din Mera, Biserica Reformată (1241) din Viştea, Conacul Laszay (1791) din Gârbău, Cariera de piatră şi atelierele unde s-au cioplit decoraţiuni din marmură pentru Biserica Neagră din Braşov sau  Palatul Parlamentului, Castelul Bocskai (1572, azi ruinat), din Aghireş”, explică Bogdan Stanciu, editorul siteului cluj.travel.

Descrierea traseului

„Un traseu monoton şi plat până după Mera, în paralel cu maşinile care se îndreaptă spre Zalău pe E 81. Peisajul se înviorează după ce părăsiţi drumul european, trecând pe lângă Viştea şi prin Gârbău.  Înainte de Aghireş Fabrici, acolo unde drumul o ia spre Băghara, este un cimitir cu pietre vechi de mormânt, acoperite de muşchi. O oază de linişte şi umbră numai bună pentru o binemeritată pauză”, se arată pe cluj.travel. Din centrul localităţii Aghireş Fabrici o luaţi în dreapta şi ţineţi drumul până ajungeţi la Laguna Albastră. „Dacă e weekend o să recunoaşteţi locul după maşinile parcate la drum şi, cel mai probabil, după manelele care se aud din boxele duse de săteni la lac. Dacă mergeţi într-o zi normală trebuie doar să urmăriţi când se schimbă peisajul şi vegetaţia este înlocuită cu nişte dune de nisip/pământ. Un alt indiciu este pădurea de salcâmi de lângă (primăvara miroase dumnezeieşte în zonă). Lacul pare aproape ireal – albastru sau verde, depinde de unghiul în care-l priveşti – în peisajul selenar din jur. În ultima vreme s-a întins foarte tare stufărişul şi vegetaţia, aşa că nu se mai poate intra în lac decât prin două locuri, dar merită, pentru că apa se încălzeşte foarte repede de la soare, fiind numai bună de o scaldă sănătoasă”, detalizată Stanciu. La întoarcere schimbaţi traseul din Gârbău şi treceţi dealul spre Căpuşu Mare – Gilău, pe drumul 103 K, ceea ce înseamnă cam nouă kilometri de efort prelungit, în pantă. (sursa: adevarul.ro)

Advertisements
error: Content is protected !!