Napolact renunta la laptele romanesc in favoarea celui unguresc. “Lapte din inima Ardealului” ?! Mai cumperi produse de la ei?

Updated on iulie 18, 2014

Napolact renunta la laptele romanesc in favoarea celui unguresc. “Lapte din inima Ardealului” ?! Mai cumperi produse de la ei?

Friesland, compania care deţine Napolact, “lapte din inima Ardealului”, cum sună reclama, a renunţat să mai recolteze lapte din Mureş, Satu Mare şi Sălaj, urmând să importe lapte unguresc, potrivit Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

Preşedintele FCBR, Claudiu Frânc, a declarat pentru Capital că reprezentanţii companiei Friesland au informat că este mai ieftin să aducă o cisternă de 30 de tone de lapte din Ungaria, decât să colecteze lapte din România.

Potrivit lui Frânc, compania contracta în jur de 200.000 de litri de lapte pe zi din cele trei judeţe, iar reorientarea către Ungaria îi va lovi greu pe fermieri.

„Numai în Mureş există 50 de centre de colectare, unde se adunau 100.000 de litri de lapte pe zi. Dar din toate cele trei judeţe (Mureş, Satu Mare şi Sălaj) compania ajungea să adune peste 200.000 de litri de lapte pe ziFermierii sunt disperaţi şi acum încercăm să găsim alţi procesatori către care să livreze lapte”, a declarat Claudiu Frânc, care a mai explicat că preţul laptelui din România este cel mai mic din UE.

„Noi avem cel mai ieftin lapte din UE, circa 27 de eurocenţi pe litru, în timp ce în ţări precum Olanda preţul ajunge la 49 de eurocenţi pe litru”, a declarat preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine.

Contactaţi de Capital, reprezentanţii Napolact au confirmat că au oprit colectarea de la 50 de puncte mici, dintre care doar unul în Mureş, precizând că din martie 2014 până cum pentru producţia firmei, care are drept slogan “lapte din inima Ardealului”, nu a folosit decât lapte românesc.

Cornel Cărămizaru, director de vânzări al FrieslandCampina România a declarat că pentru toate produsele Napolact, compania foloseşte, pe toată durata anului, lapte crud colectat exclusiv de la fermieri din Ardeal.

“Avem peste 1.000 de ferme partenere în Ardeal. Colectăm în prezent mai mult lapte decât în 2013. Problema cu laptele crud nu ţine de cât de mult putem colecta, ci de diferenţa între volumele produse vara şi iarna. În România, datorită climei şi a modului de organizare a fermelor, acestea produc prea mult lapte crud în sezoanele calde şi prea puţin în cele reci, creând un dezechilibru ce trebuie rezolvat de către companie. Noi putem absorbi o parte din cantitatea mai mare ce se furnizează pe perioada verii, dar acum creşterea este de 30% în producţia de lapte crud. Din cauza acestei creşteri, am decis în ultimele luni să oprim colaborarea cu 50 de puncte de colectare mici, dintre care doar unul în Mureş”. (sursa: capital.ro)

“În aceste condiţii, în lunile de iarnă trebuie să compensăm deficitul de lapte produs în România cu lapte crud importat din alte ţări membre ale Uniunii Europene. Acesta reprezintă aproximativ 5-10% din laptele crud folosit de noi pe durată unui an şi nu este utilizat niciodată pentru produsele Napolact, care sunt făcute exclusiv din lapte din Ardeal. Din martie 2014 până acum nu am folosit, în toată producţia FrislandCampina România, niciun pic de lapte provenind din altă ţară decât România”, a mai adăugat directorul de vânzări al FrieslandCampina România.

error: Content is protected !!