Cine este clujeanul care a fondat platforma cumparata de Facebook cu 500 de milioane de dolari

Updated on iulie 4, 2014

Sergiu Biriş şi-a început cariera în IT ca designer web şi a devenit cunoscut ca fondatorul Trilulilu, primul şi cel mai mare site autohton de sharing. El a absolvit Facultatea de Studii Europene din Cluj-Napoca, secţia Management în 2006, după care a urmat cursurile unui masterat în publicitate. Sergiu Biriş, Andrei Dunca şi Mark Trefgarne au înfiinţat, în urmă cu 7 ani, Liverail, platforma cumpărată azi de Facebook.

razvan-baltaretu

Platforma Liverail este una din cele mai mari din lume când e vorba de marketplace pentru publisheri şi advertiseri, servind peste 7 miliarde de reclame video pe lună pentru clienţi din toată lumea. În clasamentul Comscore din 2013 Liverail este pe locul 2 în Top 10 reţele de video advertising cu cele mai mult văzute reclame servite (pe primul loc fiind Google). Următoarele sunt BrightRoll, ADAP.TV, Specific Media, Tubemogul, Hulu, Tremor Video, AOL şi Videology. Printre clienţii startup-ului se numără Major League Baseball (MLB.com), ABC Family, A&E Networks, Gannett, Dailymotion.  Firma a ajuns să aibă 170 de angajaţi iar sediul central este în San Francisco, locul zero (alături de Silicon Valley) pentru startup-urile din tehnologie/Internet. Azi Facebook a anunţat achiziţionarea Liverail (şi Liverail în acelaşi timp) şi, potrivit Techcrunch, suma de achiziţie posibil să fie între 400-500 milioane de dolari. Având în vedere achiziţiile trecute ale Facebook cât şi veniturile Liverail (100 milioane dolari anul trecut cu o creştere de 300% pe an) suma de achiziţie pare a fi plauzibilă. (sursa: adevarul.ro)

Carte de vizită

În urmă cu 8 ani era doar unul din cei aproximativ o sută de mii de studenţi clujeni. A fost singurul, însă, care datorită unei sclipiri şi a unui strop de naivitate s-a aruncat cu capul înainte în universul vast al internetului. A creat un site pe care utilizatorii pot urmări fişiere video, pot încărca filmuleţe create de ei sau pot asculta muzică. L-a numit Trilulilu, deoarece suna amuzant şi atractiv, i-a găsit o mascotă – un crocodil – şi i-a dat drumul. Tânărul povesteşte, într-un interviu luate de Adevărul în 2011, de ce a rămas la Cluj, deşi marile business-uri se află în Capitală, ce ar face dacă ar renunţa la proiectul de suflet, dar şi ce s-a schimbat în toţi aceşti cinci ani, inclusiv venirea pe lume a unui băieţel de doar cinci luni.

Citeste mai mult: adev.ro/n84rh3

error: Content is protected !!