Updated on iulie 24, 2014
12 imobile de acest gen din municipiul Cluj-Napoca sunt incluse în catalogul „Cele mai verzi clădiri din România”, întocmit de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC). Cele mai multe dintre ele sunt clădiri de birouri, însă există şi spaţii comerciale, hoteluri şi chiar o unitate de învăţământ.
Iulius Mall este cel de-al treilea complex construit de Iulius Group. Proiectul include atât mallul, cât și clădirea de birouri adiacentă. Oferă o capacitate de 1.828 de spații de parcare supraterană și subterană, magazine, hipermarket, cinema și restaurante. Decizia certificării a fost luată după cinci ani de operare, urmărind o strategie de eficiență și de durabilitate a clădirii. Proiectul a fost construit conform standardelor Europene ASHRAE. Din perspectiva dezvoltării urbane, a reprezentat o inițiativă unică a unei companii private din Romania, ce a refăcut o suprafață publică de 3 ha, localizată pe lacul 1 Gheorgheni și transformată în parc.
Suprafața verde a fost plantată cu 10.000 m2 de vegetație rezistentă la trafic pietonal, cu 18.000 arbori și arbuști aclimatizați. Procesul de certificare a durat un an și jumătate, timp în care au fost implementate măsuri de eficiență în consumul de energie, utilizarea sistemului cu refrigeranți, în consumul de apă și în emisiile de CO2. Proiectul a fost susceptibil unor controale audit amănunțite, atât pentru energie, cât și pentru reciclare, reducând cantitatea de deșeuri, numărul de inspecții tehnice și de curățenie. Procesul a fost complex, implicând resurse considerabile, umane cât și financiare, dar și implementarea unor politici și standarde stringente.
Complexul de birouri The Office foloseşte tehnologii ultramoderne și materiale naturale, oferă un mediu de muncă ce include multe atribuții favorabile din punct de vedere ecologic. Terasele verzi, extensii naturale ale locului de muncă permit pauze active ce stimulează creativitatea. Datorită propriului sistem de colectare selectivă a deșeurilor și a unui sistem eficient de salvare a energiei, The Office joacă un rol activ și important în reducerea poluării.
Amera Tower este o clădire de clasă A de eficienţă energetică, fiind certificată LEED Gold. Dintre detaliile tehnice care au contribuit la această performanță pot fi enumerate pereţii cortină din aluminiu, sistemul Schuco, faţadele ventilate, tâmplărie aluminiu termopan cu sticlă verde securizată UV, sistem de ventilaţie/răcire/încălzire dotat cu recuperatoare de energie termică şi pompe de căldură, generând economii semnificative în exploatare. Sistemul asigură 25 m3/oră de aer proaspăt / persoană. Clădirea e prevăzută şi patru ascensoare eficiente energetic cu viteză de 1,6 m/s, interconectate.
Cu o suprafață internă totală de 6.809 m2 și procentaj de ocupare de 100%, după ce a primit certificarea de utilizare internă de “Very Good”, Olimpia Business Center s-a dovedit a fi una dintre cele mai de succes proiecte de dezvoltare din oraş. Clădirea utilizează un sistem de administrare care monitorizează consumul de energie, apă și caldură; conexiunea la rețele de transport public și facilități pentru bicicliști, are politică de reciclare și un spațiu de depozitare dedicat deșeurilor reciclate. PMV Business Center este un centru de afaceri localizat langă centrul istoric al orașului ce urmărește un certificat LEED pentru Operațiuni și Întreținere: Certificare pentru Clădiri Existente (acum LEED EBOM).
Liberty Technology Park reprezintă un proiect de reconversie și renovare a unui spațiu industrial. Principalele componente sunt spații verzi, locuri de parcare pentru biciclete, arie de relaxare, ferestre duble cu sisteme de deschidere, jaluzele pentru a reduce radiația solară, sistem de administrare a clădirii, utilizarea materialelor reciclate și reutilizarea unei clădiri existente cu valoare istorică. City Plaza este un hotel de cinci stele certificat BREEAM Very Good, situat în centrul Clujului. Hotelul Ana Dome are clasa energetică A, fiind certificat BREEAM. Electrosigma Offices deţine clasa energetică A – clădire de birouri certificată BREEAM, iar în vecinătate, Sigma Shopping Center are aceeaşi clasă energetică şi BREEAM.
Studium Green Campus este o clădire rezidenţială cu clasa energetică A, cu 190 apartamente de 1-2 camere. Pentru a reduce consumul de energie și pentru a integra surse de energie regenerabile în clădire, s-au implementat panouri solare, iar sistemul de iluminare utilizează tehnologia led. Zona verde din jurul clădirii e irigată cu ajutorul unui sistem de management al apei. Pentru o notă personalizată, artiști plastici locali au realizat picturi la demisol și în zonele comune, cu vopsea ecologică. În zonele publice și balcoanele apartamentelor au fost folosite materiale naturale, reciclate. Faţadele au fost tratate ca să permită creșterea de plante căţărătoare.
Transylvania College deţine în cadrul campusului prima şcoală din România construită pe principii de sustenabilitate şi eficienţă energetică. Motivația acestui proiect este susținută de rezultatele cercetărilor în domeniu, care au demonstrat că rezultatele elevilor, în astfel de clădiri verzi –în care lumina naturală este abundentă, sunt folosite material naturale, care nu sunt toxice, iar accentul cade pe calitatea aerului din sălile de clasă – au crescut cu peste 30% , iar absenţele pe motive medicale sunt reduse cu peste 25%.
Principii sustenabile vizate în realizarea proiectului sunt protecţia împotriva supraîncălzirii încăperilor datorate radiaţiilor solare şi evitarea fenomenului de orbire prin amplasarea de parasolare, geamuri triplex pentru a reduce pierderile de caldură prin zonele vitrate, protecția la zgomotul exterior şi interior prin materiale fonoabsorbante, grupuri sanitare dotate cu baterii şi vase de toaletă cu consum redus de apă. În acest caz s-a urmărit utilizarea materialelor naturale şi a finisajelor în diverse texturi şi culori, panouri solare pentru prepararea apei calde menajere, panouri fotovoltaice – pentru transformarea energiei solare în electrică, corpuri de iluminat compact-flourescente cu balast electronic de înaltă frecvenţă sau cu leduri, sisteme de control a climatului interior cu schimbătoare de caldură.
„Raportul „Cele mai Verzi Clădiri din România” este inițiat pentru a evidenția imobile ce ating standarde mai ridicate de performanță energetică decât standardele impuse de industrie. Intenția a fost de a identifica și a evidenția clădirile construite cu performanță energetică ridicată dar totodată și de a răspunde lipsei de informare și cercetare în domeniu pentru a înțelege caracteristicile și tendințele clădirilor noi și renovate, dar și starea actuală și direcția în domeniul construcțiilor sustenabile”, menţionează Steven Borncamp, preşedintele RoGBC.
„Un impuls semnificativ pentru piața de consultanță și soluții în arhitectura verde a avut loc în Cluj-Napoca, în urma introducerii legislației de recompensare a clădirilor verzi cu reduceri substanțiale ale taxei de proprietate. O creștere preconizată a nivelului de performanță a clădirilor verzi necesar pentru deduceri viitoare ar trebui să extindă dezvoltarea pieței de la certificarea clădirilor verzi, la un întreg spectru de soluții necesare pentru a atinge cele mai înalte niveluri de certificare verde.
Adoptarea legislației de către municipiul Timișoara reprezintă o urmare a acțiunii ce a avut loc în Cluj Napoca. Interesul semnificativ al altor municipii – incluzând București – de a lua în considerare recompensa pentru clădiri verzi prin taxe reduse de proprietate semnalează o tendință foarte pozitivă pentru piața comercială de soluții durable în construcții” relevă raportul.
Definiţia unei clădiri verzi
Este orice proiect ce presupune o construcţie sau renovare realizată cu o atenţie deosebită în privinţa minimizării impactului pe care designul și operaţiunile de construcţie/ renovare și posibilă deconstrucţie le-ar putea avea asupra mediului înconjurător. Cu precădere în industria românească de construcţii comerciale, instrumente recunoscute internaţional de evaluare a construcţiilor precum LEED, BREEAM și DGNB sunt utilizate pentru a oferi un sistem de metodologie și certificare structurat care are rolul de a asigura faptul că respectivele clădiri îndeplinesc standardele impuse. (sursa: ziuadecj.ro)
Caracteristicile clădirilor verzi
• Eficienţă energetică sporită semnificativ
• Acces facil la mijloacele de transport în comun pentru a reduce traficul, poluarea și combustibilul fosil utilizat
• Situri pentru construcţii alese şi utilizate penru un impact minim asupra mediului local
• Materiale ce minimizează sau elimină degajările toxice și energia necesară pentru producerea și transportul acestora
• Reutilizarea materialelor existente și selectarea materialelor ce au conţinut ridicat de reciclare
• Iluminat natural și aer interior de calitate
• Flexibilitate în utilizarea spaţiului pentru reducerea intervenţiilor cu consum mare de resurse la reconfigurare