Updated on iulie 23, 2014
Tribunalul Cluj a decis, marţi, menţinerea arestului preventiv în cazul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi al oamenilor de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie.
Judecătorul Simona Trestianu, purtător de cuvânt al Tribunalului Cluj, a declarat, corespondentului MEDIAFAX că decizia de menţinere în arest a lui Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean a fost luată de instanţă după ce a fost verificată măsura arestării preventive, cum prevede legea.
„Cei trei au fost menţinuţi în arest preventiv pentru încă o perioadă de timp, până când judecătorul de caz va dispune o nouă verificare a măsurii arestului preventiv. Această perioadă nu trebuie, însă, să depăşească 30 de zile”, a spus Simona Trestianu.
La rândul său, avocatul lui Horea Uioreanu, Tiberiu Ban, a declarat că, la termenul de marţi, a solicitat instanţei înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru clientul său.
„Dosarul se află în camera preliminară, potrivit articolului 348, judecătorul de cameră are obligaţia să verifice această măsură a arestului preventiv, la acest termen noi am solicitat înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu, aducând argumente în favoarea acestei solicitări. La fel au cerut şi colegii mei pentru ceilalţi doi inculpaţi, care sunt în aceeaşi situaţie. Instanţa a hotărât să menţină măsura arestului preventiv, noi vom contesta, mâine, (miercuri – n.r.) decizia Tribunalului”, a spus Ban.
Acesta a adăugat că a discutat cu clientul său despre demisia din funcţia de preşedinte al CJ Cluj şi l-a sfătuit pe Uioreanu să nu demisioneze încă.
În 23 iunie, Horea Uioreanu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Cluj, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.
În acelaşi dosar, Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcţii Napoca SA, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de dare de mită în formă continuată (7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi spălare de bani. (sursa: mediafax.ro)
Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, a fost şi el trimis în judecată în stare de arest preventiv, pentru 10 acte materiale de dare de mită.
Procurorii DNA l-au trimis în judecată în acelaşi dosar, în stare de libertate, pe consilierul judeţean din partea PNL Ioan Petran, pentru dare de mită, tot în stare de libertate fiind trimis în judecată şi omul de afaceri Gabriel Davidescu, director de dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA Bucureşti, pentru săvârşirea a două infracţiuni concurente de dare de mită.
Horea Uioreanu, Ioan Bene şi Vasile Pogăcean au fost arestaţi preventiv în 29 mai, iar Tribunalul Cluj le-a prelungit, în 25 iunie, arestul preventiv cu încă 30 de zile.