Cluj: Fara garduri in Piata Unirii

Updated on iulie 16, 2014

Mai mulţi clujeni se arată nemulţumiţi de organizarea unor evenimente private în Piaţa Unirii. O petiţie a ajuns în atenţia publicului, după ce a fost iniţiată de câţiva clujeni nemulţumiţi de evenimentele care s-au desfăşurat în centrul oraşului în ultima perioadă.

garduri-unirii

Detaliul care pare să îi deranjeze pe clujeni este amplasarea unor garduri pentru a restricţiona accesul şi vizibilitatea în zona desfăşurării evenimentului. Petiţia a fost lansată pe 15 iulie şi până la momentul publicării articolului avea peste 40 de semnături. Clujenii nemulţumiţi vor ca Piaţa Unirii să rămână un spaţiu public, cu acces general şi gratuit:

“Piața Unirii este principalul spațiu public al orașului, motiv pentru care accesul este general și gratuit. Mii de clujeni trec zilnic la pas sau cu bicicleta pe lângă statuia lui Matei Corvin, unii se opresc pe bancă să povestească ori să citească, alții să se joace în apă alături de copii. Este proprietatea noastră comună, administrată de autoritățile locale, de aceea interzicerea temporară a intrării prin taxe și garduri inestetice care înconjoară zona nu este în spiritul pieței”.

Ei se plâng de faptul că Piaţa Unirii este un domeniu public, întreţinut din bani publici şi consideră că orice eveniment ar trebui sa aibă intrare liberă. “Cetățenii orașului care se întâlneau anterior în piață pe poziții de egalitate relativă sunt transformați astfel în consumatori de evenimente private, diferențiați în funcție de venituri și interese. Pentru evenimente culturale și sportive de anvergură în care accesul este condiționat de taxă există areale mai potrivite, în care poluarea fonică este diminuată de ziduri ori distanță (stadion, sala sporturilor, periferia orașului). 

Nu ne împotrivim evenimentelor de interes public, ci doar tendințelor de privatizare temporară a unor bunuri comune. Dimpotrivă, dorim mai multă interacțiune civică în centrul orașului, mai ales la final de săptămână”.

Clujenii nu se plâng doar de felul în care sunt organizate evenimente private în spaţiul public, ci se arată nemulţumiţi de modul în care este organizat traficul rutier în zonă. Aceştia propun, prin petiţia lor, o alternativă: îi cer primarului Emil Boc să închidă traficul auto pe două laturi ale pieţei şi să restricţioneze accesul auto în weekend pe Bulevardul Eroilor.

“De aceea, cerem respectarea proiectului inițial de amenajare a pieței ce prevedea închiderea traficului auto pe cele două laturi ale pieței și plantarea de copaci pe aceste laturi. Pe laturile pieței deschise traficului pietonal, ca și pe B-dul Eroilor, închis traficului auto în week-end, pot fi amenajate, ca în alte orașe din țară, diverse instalații care să faciliteze practicarea sporturilor (panouri de baschet, filee de volei, fotbal-tenis sau badminton). Iar piața să rămână ca principal loc de întâlnire a clujenilor și atracție turistică prin intermediul unor concerte și altor manifestări, dar care nu condiționează accesul de plata unei taxe de intrare”.

Nemulţumirea clujenilor a venit în urma concertului Billy Idol, din 30 iunie, şi a evenimentului The Color Run, care s-a desfăşurat duminică. Dacă nemulţumirea se manifestă acum doar online, în urmă cu mai bine de două săptămâni, cu o zi înaintea concertului Billy Idol, câteva zeci de clujeni s-au adunat în Piața Unirii pentru un protest, arătându-se nemulţumiţi de modul în care avea să fie organizat evenimentul. (sursa: ziuadecj.ro)

“Le respect punctul de vedere, dar totuși Clujul este un oraș care are 100.000 de studenți. Vreți un oraș sec, anost, plictisitor în care să nu se întâmple nimic? Cred că putem găsi o cale de mijloc, prin care să avem un oraș viu, dinamic, cu păstrarea securității și a siguranței. Cred că astfel de evenimente sunt chestiuni care se pot vedea în orice oraș european și nu face Clujul notă distinctivă, respectându-le, repet, punctul de vedere noi doar încercăm să păstrăm echilibrul între diversele acțiuni pe care Clujul le are”, spune primarul Emil Boc.

error: Content is protected !!