Cluj: Singurul parc artistic din lume cu sculpturi din fan: „Intr-o lume efemera, si lucrarile de arta sunt efemere“

(Last Updated On: June 30, 2014)

Un parc de artă unic în lume a fost inaugurat, duminică, la câţiva kilometri de Cluj-Napoca, în satul Vlaha. Iniţiativa aparţine artistului Ernő Bartha, ale cărui lucrări realizate din fân au făcut înconjurul lumii. Expoziţia sa „Nature in the City“ a avut succes la Londra, la Olimpiada culturală din 2012.

sculptura-fan

„Arkhai Sculpture Park“ a fost inaugurat, duminică, în Vlaha, un sătuc aflat la 30 de kilometri distanţă de Cluj-Napoca. Evenimentul a avut loc în prezenţa ministrului Culturii, Kelemen Hunor, a poetului Mircea Dinescu, a istoricului de artă Pavel Şuşară, a preşedintelui TIFF, Tudor Giurgiu, dar şi a altor artişti şi oficialităţi din judeţ. Parcul este creaţia clujeanului Ernő Bartha, care a amenajat într-un spaţiu idilic de circa un hectar o expoziţie în aer liber cu sculpturi de dimensiuni foarte mari realizate din fân. „Este o iniţiativă unică în lume. Nimeni nu mai face astfel de sculpturi.  Fac parte dintr-o familie mare de artişti care folosesc formele organice, dar eu am găsit o breşă, unde sunt eu original, nu numai cu fânul, dar şi cu formele. Fânul este brandul meu”, a explicat artistul, pentru „Adevărul“. De ce foloseşte fânul? „Într-o lume efemeră, şi lucrările de artă pot fi efemere”, spune artistul precizând că lucrările sale pot rezista 20 de ani dacă nu sunt mutate. El a pus bazele parcului în 2008 şi acum vrea să împărtăşească cu lumea arta sa. „În această oază de linişte, vizitatorul se întâlneşte cu arta şi natura, în armonie totală“, a spus Ernő Bartha. (sursa: adevarul.ro)

În prezent, parcul Arkhai funcţionează ca expoziţie permanentă de sculpturi şi a fost folosit ca loc de proiecţii de film în cadrul festivalului TIFF. Bartha spune că a ajuns în faza în care are nevoie de colaboratori pentru a duce proiectul mai departe. Inaugurarea de duminică este un prim pas spre realizarea obiectivelor artistului în ceea ce priveşte viitorul parcului Arkhai: construirea unui atelier pentru artişti, construirea unei galerii de artă contemporană, amenajarea unei pensiuni pentru artişti şi a unui centru pentru concerte în aer liber.