(Last Updated On: June 30, 2014)

Festivalul Cireșelor a scos duminică la iveală cele mai gustoase soiuri de cireșe, demne de toată lauda în toată Transilvania, dar și peste hotare. Desfășurat în satul Cireșoaia, județul Bistrița-Năsăud, festivalul a adunat laolaltă sute de proprietari de livezi de cireși, care au vrut să se mândrească cu marfa lor, dar și curioși care vroiau doar să guste pentru prima dată în viață cireșele de soi bistrițean.

cirese-1

Organizatorii au pus la dispoziția vizitatorilor peste două tone de fructe, din peste 100 de soiuri, de la „bistrițene aurii”, „roșii de bistrița”, la „regina” sau „oron”, iar toate au putut fi mâncate pe săturate. De la Festivalul Cireșelor nu au lipsit nici turiștii străini, printre ei fiind câțiva olandezi, dar și nemți sau belgieni.

Nel Van der Bukenthal, o femeie de 60 de ani din Olanda, a vizitat pentru a doua oară în ultimii trei ani „paradisul cireșelor” și s-a bucurat alături de localnicii din Cireșoaia de sărbătoarea cireșelor, în toată splendoarea ei. Întrebată de reporterii Vocea Transilvaniei cum i se pare cireșele din Transilvania, femeia de origine olandeză a recunoscut că a fost impresionată de gustul deosebit al fructelor din Cireșoaia.

cirese-2

„Așa ceva noi rar putem gusta, pentru că sunt niște fructe foarte bune, delicioase. Mă bucur că ne-au invitat prietenii noștri din Cireșoaia la această sărbătoare pentru că este ceva deosebit. Cireșele de aici sunt naturale și cred că asta le deosebește de restul”, a spus turista pentru Vocea Transilvaniei.

Cultura cireşului asigură prosperitatea multor familii din Cireșoaia, fiind cultura specific-tradiţională a satului și aduce an de an, venituri bune cireșarilor. Anul acesta însă, ploile le-au cam dat bătăi de cap producătorilor, care se plâng de faptul că fructele au crăpat pe pomi, înainte să poată fi culese. (sursa: voceatransilvaniei.ro)

„Dacă Dumnezeu ne dă vreme bună atunci putem trăi, dacă nu, ne descurcăm cum putem. Anul ăsta prima dată ne-a mers foarte bine, dar după aceea a început să plouă și au crăpat fructele. Vă dați seama că este dureros pentru noi, pentru că ne dedicăm tare mult timp îngrijirii pomilor și ne costă mulți bani și culesul cireșelor. Oricum, noi tot încercăm să ne dezvoltăm producția de cireșe și să ne extindem. Eu mă bucur că familia noastră a moștenit livezile de la bunicul, care le-a lăsat pe tata, apoi tata pe mine și eu vreau să le dau mai departe copiilor mei”, a spus pentru Vocea Transilvaniei Marton Balint, proprietarul a zece hectare de livadă în Cireșoaia și organizatorul Festivalului Cireșelor de anul acesta.

Potrivit lui Marton Balint, prosperitatea de care se bucură producătorii din Cireșoaia se bazează mai mult pe solul foarte bun, dar și pe climatul local propice, care îmbinate cu munca de generații a oamenilor și cu secretele vechi de altoire, transformă livezile într-un adevărat „paradis al cireșelor”.

cirese-3

Cireșoaia, Țara Cireșelor

Satul Cireșoaia din comuna Braniștea, județul Bistrița-Năsăud este aşezat la poalele unor dealuri și este faimos pentru producţia impresionantă de cireşe, dar şi pentru calitatea fructelor cărora le poartă numele.

Potrivit unor date istorice, prima serbare a cireşelor a fost înregistrată la Cireşoaia în anul 1893 și se ţinea cam la un kilometru de sat, undeva pe câmp, iar fiecare localnic aducea acolo cele mai frumoase fructe din livada proprie. Ulterior, o generație mai târziu, în anii ’60 -’70, în localitate erau înregistrate cam 145 de hectare de livezi cu cireşi.

Din cauza regimului comunist, care le-a adus numai pagube materiale producătorilor de cireşe, festivitatea a fost anulată până în 2001, când a fost reluată și mutată în centrul satului. An de an, Festivalul Cireșelor adună sute de vizitatori, care poartă mai departe faima fructelor degustate la
Cireșoaia.