(Last Updated On: May 23, 2014)

Clujul are trei universităţi în cel mai nou clasament al instituţiilor de învăţământ superior din lume, U-Multirank, întocmit de Comisia Europeană. Acesta este diferit de restul topurilor care pun accentul doar pe cercetare (precum Shanghai 500). În noul clasament, România figurează cu 10 universităţi.

usamv-cluj-2013

După ce în noiembrie 2013, Facultatea de Matematică din cadrul UBB Cluj-Napoca era prima din ţară care intra în Topul Shanghai 500, acum, la jumătate de an distanţă, trei universităţi din acelaşi oraş fac parte din cel mai nou clasament al instituţiilor superioare din lume, U-Multirank. Acesta a fost întocmit printr-un proiect pilot al Comisiei Europene, demarat din 2009, în valoare de circa 2 milioane de euro, şi dat publicităţii zilele trecute.

Universităţi româneşti în cel mai nou clasificare din lume

Cele trei universităţi clujene incluse în U-Multirank sunt: UBB, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. În U-Multirank“ sunt şi alte instituţii de învăţământ superior din ţară: Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Academia de Studii Economice Bucureşti, Universitatea Bucureşti, Universitatea Petroşani, Universitatea de Vest Timişoara.

Ce e U-Multirank

U-MultiRank este derulat de un consorţiu independent, condus de Centrul pentru Învăţământ Superior (CHE) din Germania şi Centrul pentru Învăţământ Superior şi Studii Politice (CHEPS) din Olanda. Printre organizaţiile partenere se numără: Centrul pentru Ştiinţă şi Studii de Tehnologie de la Universitatea din Leiden (Olanda), Universitatea Catolică Leuven (Belgia), Editura academică Elsevier, Fundaţia Bertelsmann şi Firma de software Folge 3. (sursa: adevarul.ro)

În  U-Multirank sunt evaluate peste 850 de instituţii de învăţământ superior din întreaga lume, situate în 74 de ţări. Universităţile au fost evaluate în baza a 30 de indicatori, grupaţi în mai multe grupe, astfel încât clasamentul permite evaluarea acestora din diverse perspective.