Ideea transformarii UBB Cluj in universitate metropolitana revine in actualitate. Ce spune rectorul Ioan Aurel Pop despre o astfel de structura

(Last Updated On: May 28, 2014)

După ce în anii 2010 și 2011 s-a vorbit foarte mult despre transformarea Universității Babeș-Bolyai în universitate metropolitană, se pare că această idee revine în actualitate. Rectorul UBB Cluj, Ioan Aurel Pop, a dezvăluit în emisiunea „Casa Poporului” difuzată de LOOK TV că o astfel de reorganizare, dacă ar fi făcută din rațiuni care să dezvolte performanța unei astfel de universități, ar fi una potrivită, cu toate că există și anumite riscuri.

ubb

Încă din 2010 au existat discuții pentru realizarea unei universități metropolitane la Cluj.

„Cred că ar putea să se facă așa ceva. Eu aud că deja la Timișoara se discută despre asta, unde e un cadru puțin mai diferit, pentru că acolo sunt numai patru universități de stat, pe când la noi sunt șase. Cu cât sunt mai multe universități de stat, cu atât e mai greu. O universitate metropolitană ar avea mari avantaje, dar poate că și dezavantaje. Dar este greu de impus o asemenea idee, mai ales în fața colegiilor și a profesorilor de la alte universități, care vor spune că din moment ce Babeș-Bolyai e cea mai mare, atunci va domina. Dar nu. Dacă vom face o asemenea construcție deosebită, și în Franța acum spre poluri universitare de acest gen se merge, după ce au experimentat separarea, dar acum se caută o reunire a lor”, a dezvăluit Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai, în emisiunea „Casa Poporului”, difuzată de LOOK TV.

În cazul în care o asemenea decizie ar fi luată, spune rectorul UBB, atunci ar trebui să fie fundamentată numai pe rațiuni de performanți și competitivitate.

„Dacă s-ar face așa ceva, atunci vă dau un exemplu: toți rectorii ar trebui să se retragă, pentru a nu da impresia că de asta vor să facă o asemenea construcție, pentru ca rectorul de la UBB să o conducă. Doamne ferește! Dacă o facem, o facem pentru toți, cu o formulă de conducere adecvată, și găsind elemente ale binelui, pentru că dacă o facem din rațiuni de confort sau de comoditate, trebuie să găsim acel motiv care să ne ducă la performanță. Iar topul Shanghai, prestigioasa clasificare, ține cont de universitățile complexe care au și inginerie în cadrul lor, și medicină, or noi suntem o universitate complexă, dar avem numai un anumit tip de disciplină, nu avem toată paleta care este la marile universități și care intră în acele ranking-uri”, a mai declarat Ioan Aurel Pop.

„Pe de altă parte, oricum studenții și universitățile sunt o marcă a Clujului, și ce frumos ar fi să fie una, cu 100.000 de studenți care să fie un exemplu de urmat și pentru alții, dar care să fie competitivă și performantă, mai mult decât este acum”, mai spune rectorul UBB Cluj. (sursa: citynews.ro)

La începutul anului 2011, Universitatea Babeș-Bolyai a stabilit Proiectul Universităţii Metropolitane din Cluj-Napoca.