(Last Updated On: April 1, 2014)

Cele mai savuroase păcăleli de 1 Aprilie din Cluj s-au înregistrat în ziarul local Făclia. În 1969, acesta titra: „The Beatles va concerta deseară la Cabana Făget”, „Roger Moore, alias Sfântul, va da autografe în incinta cofetăriei Arizona” sau „Restaurantul Continetal anunţă că azi se vor găsi păstrăvi de Răcătău”. Istoricul clujean Vasile Lechinţan spune că aceste ştiri erau expresia aspiraţiei oamenilor spre o societate liberă şi prosperă.

beateles
Istoricul clujean Vasile Lechinţan Vasile susţine că cele mai savuroase farse de 1 aprilie se făceau în ziarul local Făclia de Cluj. Astfel, în ediţia din 1 aprilie 1969, în Făclia au apărut următoarele ştiri:

– „Celebrul Roger Moore, alias Sfântul, va da autografe azi 1 aprilie, de la 8.30, în incinta cofetăriei Arizona.”

– „Celebra formaţie Beatles va concerta deseară la Cabana Făget”.

– „Municipalitatea din Cluj-Napoca a aranjat ca astăzi pe străzile oraşului să cânte Tom Jones, Rita Pavone şi Luminiţa Dobrescu”.

– „Rstaurantele Continetal, Bucreşti şi Someşul anunţă că azi 1 aprilie se vor găsi, în premanenţă, păstrăvi de Răcătău cu lămâine, şalău cu sos meuniere, cegă, morun şi alte sortimente de peşti. La dispoziţia clienţilor vor sta pe parcursul întregii zile 101 delicatesturi de să-ţi lingi degetele”.

Ziua următoare, ştirile erau dezminţite şi se preciza că a fost o farsă.

„Dorinţa de normalitate şi de deschidere spre lumea liberă”

Istoricul Vasile Lechinţan spune că astfel de farse au apărut în ziarul local de prin anii 50 şi până prin anii 80, când au fost interzise, odată cu începera perioadei în care oamenii au început s-o ducă din ce în ce mai greu din punct de vedere economic. (sursa: adevarul.ro)

„Aceste ştiri reflectau dorinţa oamenilor de normalitate şi de prosperitate măcar odată pe an , pe 1 aprilie. Ştirile evocau aspiraţia spre o societate liberă şi spre o societate prosperă. Dorinţa oamenilor de deschidere faţă de Occident răbufnea prin aceste ştiri referitoare la vedete care erau considerate de doctrina oficială ca făcând parte din <capitalismul decadent>”, a explicat Lechinţan.