(Last Updated On: March 10, 2014)

Românii pot deveni, cu 1.300 de dolari, profesori de limba engleză în Thailanda, dacă se implică în programe de tip “work and travel”.

Tinerii români care vor să aibă parte de o experienţă exotică şi să capete experienţă în domeniul predării limbii engleze pot aplica pentru unul dintre programele de tip “work and travel” în Thailanda. Costul unui astfel de program ajunge la aproape 1.300 de dolari.

tailanda

Candidaţii trebuie să aibă vârste mai mici de 45 de ani, să fie absolvenţi ai unei facultăţi, indiferent de profilul urmat, şi să aibă cunoştinţe de limba engleză la nivel avansat. Experienţa în predare poate reprezenta un avantaj în faţa angajatorului, dar nu este obligatorie. Cei care vor să se înscrie trebuie să aibă şi un paşaport valabil cel puţin un an de la data aplicării.

“Până acum, în Cluj sunt 10 doritori care vor sa participe la program”, a declarat pentru Ziar de Cluj Tudor Simon, coordonatorul filialei US Travel din Cluj-Napoca, firma care a dezvoltat aceste programe.

Persoanele care vor fi recrutate vor fi distribuite în şcoli aflate fie în oraşe mari din Thailanda, fie în zone mai puţin urbanizate. Profesorii români vor preda limba engleză până la 24 de ore pe săptămână fie în sistemul unu la unu, fie în clase de 30 de elevi. Ei vor fi implicaţi şi în activităţi extraşcolare.

“Programul este derulat în Thailanda de către o agenţie parteneră şi este implementat atât în şcoli publice, cât şi şcoli private de pe tot cuprinsul ţării. În general, cei care au ajuns în Thailanda predau la şcoli din Bangkok”, a mai spus Simon.

Candidaţii selectaţi vor fi ajutaţi să îşi găsească un spaţiu de locuit în perioada şederii în Thailanda. Ei pot alege să locuiască pe cont propriu sau cu o familie, unul dintre membrii acesteia urmând să facă parte din personalul şcolii.

Fiecare stagiar va fi atribuit în timpul programului unui mentor care vorbeşte atât limba engleză, cât şi thailandeza.

Ce conţin programele “work and travel” în Thailanda

Românii interesaţi de o astfel de experienţă pot aplica fie pentru un program de practică de predare de trei sau de cinci luni, fie pentru un program de contract de predare plătit de 12 luni.

Primul începe din 27 aprilie sau din 26 octombrie, include o indemnizaţie de aproximativ 500 de dolari pe lună, iar la finalizarea unui semestru de cinci luni profesorul primeşte un bonus de circa 500 de dolari. Dacă locuieşte pe cont propriu primeşte în jur de 100 de dolari pe lună în plus. Costurile pentru obţinerea unei vize pentru cinci luni ajung la aproximativ 480 de dolari.

Programul pe un an începe din 27 aprilie sau din 26 octombrie, iar participanţii sunt plătiţi cu circa 1.000 de dolari pe lună, timp de 10 luni. În cele două luni de vacanţă, ei pot câştiga bani dacă se implică în tabere de vară de limba engleză. Costurile pentru obţinerea unei vize pe un an sunt de aproximativ 1.000 de dolari. Participarea la programe costă 1.295 de dolari.

“Thailanda este o ţară ieftină, iar nivelul de trai este altul. Chiar dacă pare mică suma, cu 1.000 de dolari în Thailanda poţi face tot atâtea lucruri câte se pot face în State cu 3.000 – 4000 de dolari lunar”, a dat asigurări Tudor Simon.

Cum aplici pentru un astfel de program

Persoanele interesate de această ofertă de muncă trebuie să trimită un CV în limba engleză, cu fotografie ataşată, firmei US Travel. După ce primesc confirmarea eligibilităţii, trebuie să participe la un interviu pe Skype cu angajatorul din Thailanda.

Ulterior, achită taxa de program, încep cursurile online TEOFL şi fac aplicaţia pentru viză. Odată ajunse în Thailanda, persoanele recrutate participă la un program de orientare de 4 zile în Bangkok, apoi îşi găsesc şcolile în care urmează să predea.