Biserica Reformată din Cluj va fi reabilitată

(Last Updated On: March 10, 2014)

Biserica Reformată de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj va fi reabilitată din fonduri europene.

Renovarea va costa aproximativ 15 milioane de lei. Începând de duminică, în acest lăcaş de cult nu vor fi oficiate slujbe religioase timp de un an şi jumătate. De asemenea, clădirea-monument nu va putea fi vizitată până în 2015. În acest interval, slujbele religioase vor fi ţinute în aula Colegiului Reformat, aflat în vecinătate.

biserica-reformata

Directorul firmei de construcţii responsabilă cu reabilitarea, Tünde Maksay, a declarat că va avea loc o schimbare radicală, deoarece din casa parohială, aflată în aripa lipită de biserică, va fi mutată arhiva bisericească, iar în locul acesteia va fi amenajat probabil un muzeu sau un foişor. De asemenea, va fi reparată orga şi vor fi renovate blazoanele familiilor nobiliare din Transilvania, expuse pe peretele clădirii.

Biserica Reformată din Cluj, considerată cel mai mare lăcaş de cult construit în stil gotic din sud-estul Europei, are o lungime de 60 de metri, o singură navă şi o boltă interioară de 19 metri. Ridicarea propriu-zisă a clădirii-monument de pe strada Mihail Kogălniceanu a început în 1486, la ordinul regelui Matei Corvin.

sursa: radiocluj.ro