(Last Updated On: March 6, 2014)

Peste o sută de medici rezidenţi au protestat, joi, în faţa Prefecturii Cluj împotriva condiţiilor precare de muncă şi de remuneraţie.

protest-rezidenti

Ei sunt nemulţumiţi de întârzierea noilor burse alocate de către Guvern şi de neplata gărzilor şi a orelor suplimenatre. Liderul celor peste 2.000 de medici rezidenţi din judeţul Cluj, Paul Turcoman, declară:

Mii de rezidenţi au plecat din România în ultimii ani. Dacă nu vreţi să fiţi sau să fim trataţi de vraci din Congo, atunci creaţi minime condiţii pentru rezidenţi, să se aplice câteva elemente care ţin de aspectul legal al orelor lucrate suplimentar şi neplătite, al gărzilor lucrate şi neplătite şi a formării profesionale care în unele spitale este deficitară.

Delegaţia medicilor rezidenţi a fost primită de prefectul, Gheorghe Vuşcan, care i-a asigurat că Guvernul a transferat deja către judeţul Cluj un milion de lei pentru plata burselor. El a motivat întârzirea plăţilor prin faptul că trebuia aşteptată apariţia normelor metodologice înainte de distribuirea banilor în teritoriu.

Premierul Victor Ponta a cerut ministrului sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să rezolve până luni toate procedurile birocratice legate de acordarea indemnizaţiilor pentru medicii şi farmaciştii rezidenţi,astfel încât aceştia să primească bursa promisă de guvern în cel mai scurt timp.

Ministrul sănătăţii a explicat că o parte dintre plăţi au început să fie acordate de acum 2 zile şi că vor fi rezolvate rapid şi celelalte probleme. Bursa de rezidenţiat este în cuantum de 670 de lei.

sursa: radiocluj.ro