(Last Updated On: January 6, 2014)

Tone întregi de mâncare au fost aruncate după sărbători, unele alimente nefiind măcar scoase din ambalaj. Şi asta pentru că mulţi români au cumpărat mai mult decât au avut nevoie. La Oradea, de exemplu, firmele de salubritate au strâns cu 8 tone de deșeuri mai mult decât într-o lună obișnuită.

hipermarket

„Dacă facem o comparaţie între decembrie şi noiembrie 2013, în decembrie am avut o creştere a deşeurilor reciclabile de 8 tone faţă de luna noiembrie”, susţine Istvan Szentes, directorul tehnic al haldei ecologice din Oradea.

Iar asta pentru că românilor le place să vadă coșurile pline, la cumpărături, chiar dacă nu au nevoie de tot ce pun în ele.

Potrivit studiilor Uniunii Europene, din gospodării provine aproape jumătate din cantitatea totală de deșeuri de produse alimentare.

Deşi au printre cele mai mici venituri din Europa, românii sunt extrem de risipitori atunci când vine vorba de mâncare. Anual, un român aruncă 100 de kilograme de mâncare, iar un sfert dintre produse nici măcar nu au fost scoase din ambalaj.

Europenii aruncă anual peste 220 de milioane de tone de mâncare la gunoi. Britanicii, de exemplu, risipesc o treime din toată mâncarea cumpărată anual, adică jumătate din producţia agricolă a Regatului Unit.

Provenienţa deşeurilor alimentare

gospodării: 42%

producători de alimente: 39%

sectorul de catering: 14%

comercianți: 5%

sursa: digi24.ro