(Last Updated On: January 7, 2014)

Meteorologii au emis prognoza meteo pentru perioada 6-19 ianuarie. Astfel, în majoritatea regiunilor ţării sînt anunţate şanse de ninsoare după data de 9 ianuarie. La munte ninsoprile apar însă o zi mai tîrziu. În intervalul 06-14 ianuarie, temperatura aerului va avea o tendinţă de scădere, mai accentuată după data de 10 ianuarie. Astfel, în data de 14 ianuarie maximele se vor situa, în medie, în jurul valorii de 2 grade. Apoi, pînă la sfîrşitul celei de a doua săptămîni, regimul termic nu va mai avea oscilaţii importante. Temperaturile minime se menţin pozitive în cea mai mare parte a regiunii pînă spre sfîrşitul primei săptămîni, apoi vor coborî sub pragul de îngheţ, pînă în jurul a -6 grade. Șansele de precipitaţii cresc în 10..12 ianuarie, cînd va ploua slab, apoi vor fi mai ales ninsori, de asemenea slabe.

ninsoare-brasov-2014

LA MUNTE
Vremea se va menţine deosebit de caldă pînă pe data de 10 ianuarie, cu medii ale temperaturilor maxime de peste 6 grade şi ale minimelor în jurul a 0 grade. După această dată vremea va intra într-un proces de răcire accentuată. Astfel, valorile termice diurne vor scădea spre -6 grade în 13 şi 14 ianuarie, ca ulterior să crească cu aproximativ 2 grade pînă la sfîrşitul intervalului. Media minimelor nocturne va scădea semnificativ, astfel că în cele mai reci nopți această medie va fi de -12…-10 grade.
Începînd cu data de 10 ianuarie creşte probabilitate de apariţie a precipitaţiilor în general slabe, la început sub formă de ploaie, apoi ninsori.

TRANSILVANIA
Deşi vremea se va răci uşor şi treptat, pînă în data de 12 ianuarie, în cea mai mare parte a regiunii vor predomina temperaturile maxime pozitive ( cu o medie de 6 grade în 10 ianuarie). Din 13 ianuarie mediile temperaturilor diurne vor fi uşor negative, dar apropiate de mediile climatologice specifice celei de a doua decade a lunii ianuarie. Valorile minime de temperatură vor fi şi ele tot mai coborîte, iar după data de 13 ianuarie nopţile vor fi geroase, cu o medie a temperaturilor minime în jurul a -10 grade.
Probabilitatea de precipitaţii va fi redusă în perioada 06 ianuarie – 09 ianuarie. Începînd cu 10 ianuarie, trecător vor fi precipitaţii slabe, la început sub formă de ploaie, apoi ninsoare.

sursa: Monitorul Expres