(Last Updated On: January 3, 2014)

Toate vehiculele înregistrate sau înmatriculate care circulă pe drumurile publice, cu excepţia celor cu tracţiune animală, trebuie să aibă o asigurare obligatorie pentru răspundere civilă (RCA) în caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie. Preţul unei astfel de poliţe poate varia de la o societate de asigurare la alta.

Tarifele de prime aferente asigurarii obligatorii RCA difera de la societate la societate, intrucat acestea isi stabilesc propriile tarife de prima RCA si le notifica Autoritatii de Supraveghere Financiara, fara ca preturile sa fie supuse aprobarii, dupa cum precizeaza institutia pe site-ul propriu.

asigurare-rca

In ceea ce priveste societatile de asigurare autorizate de ASF pentru a practica asigurari obligatorii de rapundere civila auto, acestea sunt in numar de 11:

S.C. ABC Asigurari-Reasigurari S.A.
S.C. Allianz – Tiriac Asigurari S.A.
S.C. Generali Romania Asigurare Reasigurare S.A.
S.C. Asigurarea Romaneasca – Asirom Vienna Insurance Group S.A.
S.C. Euroins Romania Asigurare Reasigurare S.A. (amintim ca ASF i-a interzis societatii Euroins sa incheie polite RCA timp de cateva saptamani, detalii despre acest subiect fiind disponibile aici. La inceputul lunii octombrie, insa, societatea si-a reluat activitatea de practicare a RCA)
S.C. Societatea Comerciala De Asigurare – Reasigurare Astra S.A.
S.C. Omniasig Vienna Insurance Group S.A. (denumire anterioara: BCR Asigurari Vienna Insurance Group S.A.)
S.C. Carpatica Asig S.A.
S.C. Groupama Asigurari S.A.
S.C. Uniqa Asigurari S.A.
S.C. Societatea De Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.

De ce reduceri poti beneficia cand inchei o polita RCA?

La calcularea unei polite RCA sunt luate in considerare mai multe date ce pot influenta pretul asigurarii. Mai precis, dupa cum a explicat Mihaela Metelischi, specialist produse in cadrul Pintilie Broker de Asigurare, pretul asigurarii poate scadea considerabil, in functie de mai multe caracteristici, dintre care:

capacitatea cilindrica a autoturismului
varsta proprietarului: posesori de autoturisme cu varsta mica platesc o prima de asigurare mai mare
mediul rural/mediu urban.

sursa: ziuadecj.realitatea.net