(Last Updated On: December 20, 2013)

Unul dintre cei mai buni artişti de jazz din Statele Unite, americanul de origine italiană Mat Maneri, şi-a petrecut mare parte din luna decembrie în România, într-un turneu de promovare a celui mai nou album, „Transylvanian Concert”, pe care l-a pus la cale alături de românul Lucian Ban. Artistul a mărturisit că îi plac mult muzica tradiţională românească şi… langoşul.

Este considerat unul dintre cei mai buni artişti de jazz din Statele Unite, fiind nominalizat chiar la premiile Grammy în anul 2006, pentru cel mai bun album alternativ şi este fiul unuia dintre cei mai cunoscuţi compozitori de jazz, Joe Maneri. Mat Maneri s-a aflat în decembrie pentru a V-a oară în România, iar cu fiecare vizită acesta spune că se îndrăgosteşte de tot mai multe locuri.

jazz

 

Ultima vizită făcută în România a fost destinată promovării celui mai nou album „Transylvanian Concert”, înregistrat chiar la Târgu Mureş, alături de artistul din Teaca (Bistriţa-Năsăud) Lucian Ban şi el un apreciat cântăreţ de jazz, peste hotare, despre care criticul american Bruce Lee Galanter spunea că e unul dintre cei mai talentaţi pianişti care au ajuns la New York în ultimul deceniu.

Ritmurile de jazz au fost combinate cu ritmurile întâlnite în cântecele tradiţionale româneşti şi chiar cu colinde, iar combinaţia i-a fascinat pe cei de la ECM Records, cea mai importantă casă de discuri de profil, care le-a propus celor doi să scoată albumul sub labelul lor. Reprezentanţii ECM Records au fost şi cei care au insistat ca albumul să se numească simplu „Transylvanian Concert”.

Albumul a primit critici pozitive şi de la cotidiane prestigioase precum New York Times sau The Guardian, precum şi de la publicaţiile de profil.

„Transylvanian Concert este unul din acele albume ce te transportă instantaneu – prin reverii cu tonuri lungi, piruete sonore ce pulsează, instrospecţii conturate, bucurie gypsy. Poate să fie transcedent”, notau cei de la Village Voice New York.

Întrebat care este locul său preferat din România, Mat Maneri a precizat că începe să se simtă ca acasă în Cluj-Napoca şi că adoră mâncarea tradiţională românească.

„Îmi plac oamenii, sunt foarte calzi, iar mâncare tradiţională românească, e fantastică. Preparatul meu preferat este acea gogoaşă cu brânză numită „langoş”, e foarte bun!” a precizat Mat Maneri, care în ciuda succesului avut în Statele Unite este foarte modest şi amabil.

Artistul a vorbit şi despre muzica românească, cu care a făcut cunoştinţă iniţial prin intermediul lui Lucian Ban. Printre preferatele sale se numără cea maramureşeană, pe care a avut ocazia să o asculte şi la Bistriţa, în deschiderea concertului susţinut de cei doi cântând Ioan Pop şi Grupul Iza.

„Am întâlnit câţiva artişti români şi pot spune că sunt foarte buni. Ador de asemenea şi genul tradiţional,” a completat Mat Maneri.

sursa: adevarul.ro