(Last Updated On: February 4, 2015)

O jumătate de milion de globuri se fabrică anual la Cluj și 90 la sută din producție ia drumul exportului.

ProdGlob Clasic Glass s-a deschis în 1994 la Cluj Napoca și de atunci se află în elita producătorilor de globuri pentru brazii de Crăciun. Fabrica produce jumătate de milion de globuri în fiecare an, dintre care doar 10 procente rămân în țară, restul fiind exportate în SUA și țări din Europa.

Angajații muncesc în două schimburi pentru a putea onora comenzile, care sunt luate cu un an înainte.

„90% din producție este destinată exportului – 60 % pentru SUA și 30% pentru Europa, la clienți din Anglia, Franța, Germania, Elveția sau Austria. 10% din producție rămâne la Cluj și este distribuită firmelor care doresc un produs personalizat. Globurile ajung în lanțurile de magazine clujene sau în punctele de producție situate în Iulius Mall și Polus Center”, a declarat pentru buzznews.ro, managerul firmei, Mihai-Cristian Turcu.

globuri-craciun

Producția unui Glob, de la A la Z

Globurile se realizează 100% manual, de la suflat, la pictat și până la ambalat. Se importă țeava de sticlă din Germania și se realizează așa numitele gâlme din care se balonează globul. Acestea au dimensiuni diferite, dar de obicei mai mari pentru a putea valorifica pictura – 8-10-12-15 centimetri în diametru.

După ce este suflat globul poate fi argintat sau nu pe interior, depinde de modelul dorit pentru realizare. Urmează ultima fază a pregătirii globului pentru pictură și mai exact colorarea pe interior. Mihai Turcu spune că acest ultim procedeu se realizează prin colorarea globului pe exterior cu vopsele lucioase, mate, sidefate, antichizate ori satinate.

„Pictura propriu-zisă este realizată de doamnele foarte iscusite, care participă chiar la târguri internaționale, noi le numim „artiste”, pentru că asta și sunt. La final globurile se ambalează individual, câte patru sau mai multe, depinde de colecție și de cerința cumpărătorului. Spun colecție pentru că asta și facem, realizăm colecții pentru clienți”, completează managerul ProdGlob.

Modele pentru fiecare client

Realizarea modelelor se face de angajate pricepute, care fie urmează un design al clientului, fie urmează cerințele clientului și implementează un model propriu. De asemenea există propuneri de modele, care mai apoi se promovează pentru a fi pus în distribuție.

„Din punct de vedere al designului există trei posibilități: realizăm modelul impus de client, pentru că mulți au designerii lor și ne trimit modelul; realizăm modelul după cerințe, adică împreună cu clientul, el vine cu niște propuneri și noi le finalizăm; sau realizăm modele proprii, pe care le promovăm și le distribuim. Pe lângă culori, globurile mai pot să fie decorate cu mărgeluțe, biluțe sau litere cu sclipici”, explică Turcu.

Printre clienții fabricii se află și echipele de fotbal Universitatea Cluj și CFR Cluj pentru care firma execută comenzi în fiecare an. „Am făcut și în acest an în special pentru ”U”, pentru că ei le și vând în standul lor din Iulius”, completează Turcu.

Prețul globurilor produse de firma clujeană ProdGlob încep de la 60-70 eurocenți și ajung și până la 10 euro, dar pentru cei care apreciază un lucru de calitate și își doresc globuri speciale din sticlă, acest preț este foarte mic.

sursa: buzznews.ro