(Last Updated On: February 4, 2015)

zilele-filmului-maghiar-cluj-2013

În perioada 3-6 octombrie are loc a 13-a ediţie a Zilelor Filmului Maghiar, anul acesta fiind o ediţie specială, organizatorii anunţând că vor organiza proiecţii simultane în 7 oraşe: Cluj-Napoca, Baia Mare, Oradea, Sibiu, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc.

Intrarea este liberă la toate proiecţiile şi evenimentele speciale din program, iar marea majoritate a filmelor rulează subtitrate în limba română sau engleză.

Prima ediţie a festivalului Filmtettfeszt a fost organizată în anul 2001 cu scopul de a prezenta publicului clujean filme de artă produse recent în Ungaria, premiate la diferite festivaluri internaţionale, dar care nu au intrat în distribuţie cinematografică în România. În acelaşi timp organizatorii au dorit să asigure un prilej de prezentare cineaştilor maghiari transilvăneni deja cunoscuţi sau aflaţi încă la început de carieră.

În cadrul evenimentelor speciale ale festivalului va fi sărbătorit 100 de ani de cinematografie la Cluj. A trecut exact un veac de la debutul primului film de lung-metraj realizat în Cluj: Sárga csikó a avut premiera în 1913 după care s-a bucurat de un adevărat succes internaţional fiind proiectat cu succes în săli de cinema de pe şase continente, ajungând chiar şi în Japonia. Pelicula nu s-a păstrat, de aceea în cadrul festivalului va fi proiectat un al film al regizorului Jenő Janovics, o coproducţie româno-maghiară intitulată Világrém / Din grozăviile lumii. Evenimentul va fi organizat la Cinematograful Arta care totodată sărbătoreşte 100 de ani de la înfiinţare şi îmbrăcat cu acest prilej în „zestre” de epocă.

Programul festivalului poate fi consultat pe site-ul festivalului (aici)