(Last Updated On: February 4, 2015)

cluj-napoca-2013

În urma unui studiu efectuat de Comisia Europeana, 96% dintre participanţii la sondaj au declarat că sunt mulţumiţi să trăiască în oraşul Cluj Napoca. Studiul, intitulat „Calitatea vieţii în oraşele europene”, este realizat de Comisia Europeană o dată la trei ani. Acum fost chestionate 41.000 de persoane din pe 79 de oraşe din Uniunea Europeană, dar şi din Islanda, Norvegia, Elveţia şi Turcia. În România, la sudiu au participat Cluj-Napoca, Bucureşti şi Piatra Neamţ.

În ce priveşte transportul public, 70% dintre clujeni s-au declarat mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de servicile oferite de RATUC, în comparaţie cu Piatra Neamţ unde doar 56% dintre nemţeni s-au declarat mulţumiţi de serviciile oferite de transportul public, sau Bucureşti unde doar 48% dintre bucureşteni s-au declarat mulţumiţi.

Nu la fel de mulţumiţi s-au declarat clujenii când a venit vorba de sistemul de sănătate din oraş, doar 48% au declarat că sunt mulţumiţi de aceste servicii, cei mai mulţumiţi dintre europeni declarându-se olandezii din Groningen cu un procent de 95%.

La întrebările facilităţi sportive, 67% dintre clujeni s-au declarat mulţumiţi, facilităţile culturale şi facilităţile educaţionale, 78% dintre clujeni s-au declarat mulţumiţi, spaţiul public şi pieţele clujene au mulţumit 77% dintre clujeni, conform studiului.

În privinţa locurilor de muncă 50% dintre clujeni au spus că nu este uşor să îţi găseşti un loc de muncă şi doar 42% au spus că îşi pot găsi uşor un loc de muncă.

De asemenea străinii se simt cel mai bine în Cluj. Oraşul de sub Feleac este pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte percepţia pozitivă faţă de străinii care îl vizitează. Clujenii sunt urmaţi de locuitorii din Luxemburg, Cracovia şi Copenhaga. Percepţia cea mai proastă faţă de străini o au grecii din Atena. Clujul este unul dintre oraşele din România cu cei mai mulţi vizitatori străini. În primăvara anului trecut, de exemplu, oraşul a fost vizitat de peste 15.000 de cetăţeni străini.