Foto Cluj: Votezi? „Sculpturi din plante”, o pregătire în vederea aniversării a o sută de ani de la înființarea Grădinii Botanice, fondate în 1920

Updated on iulie 27, 2017 Primăria Cluj pune la bătaie 2 milioane de euro pentru ca locuitorii să vină cu propuneri de proiecte pentru cartierele, străzile unde locuiesc.
TU DEPUI PROIECTE
17 Iulie – 20 August
NOI ANALIZĂM
21 August – 1 Octombrie
TU VOTEZI
2 Octombrie – 19 Noiembrie
NOI IMPLEMENTĂM
Începând din 2018

Un clujean propune pe bugetareparticipativa.ro „Sculpturi din plante” care să înfrumusezețe orașul. Costul estimativ al proiectului este de 20,000 de euro.

Foto Cluj: Votezi? „Sculpturi din plante”, o pregătire în vederea aniversării a o sută de ani de la înființarea Grădinii Botanice, fondate în 1920 1 Foto Cluj: Votezi? „Sculpturi din plante”, o pregătire în vederea aniversării a o sută de ani de la înființarea Grădinii Botanice, fondate în 1920 2

Proiectul “Sculpturi din plante” se refera la realizarea de sculpturi gigantice ale unor animale, pasari, pesti, insecte, plante, obiecte, personaje imaginare sau reale. Astfel de sculpturi, prezentate sub forma de expozitii sau festivaluri, exista in numeroase tari, insa nu si in Romania.

Sculpturile sunt realizate dintr-un cadru metalic (o macheta din bare si sarma de otel) peste care se aplica o plasa cu ochiuri foarte dese. Aceasta etapa dureaza 4-5 zile (depinde de complexitatea sculpturii). Aceste mulaje sunt apoi umplute cu pamant. Plantele (iarba, plante cu flori, etc.) vor fi plantate pentru a defini imaginea sculpturii.

Foto Cluj: Votezi? „Sculpturi din plante”, o pregătire în vederea aniversării a o sută de ani de la înființarea Grădinii Botanice, fondate în 1920 3

Aici intervin expertii de la Gradina Botanica si Facultatea de Horticultura (care cunosc ce plante sunt compatibile sau se resping), dar si voluntari, pentru ca plantarea efectiva ia timp.

Dupa ce plantele se prind si acopera toata suprafata machetei (cca. 6 saptamani), sculpturile sunt mutate la locul unde urmeaza sa fie expuse. Costul proiectului depinde de numarul sculpturilor, insa e foarte redus dat fiind ca cel mai important ingredient il reprezinta imaginatia.

Foto Cluj: Votezi? „Sculpturi din plante”, o pregătire în vederea aniversării a o sută de ani de la înființarea Grădinii Botanice, fondate în 1920 4 Foto Cluj: Votezi? „Sculpturi din plante”, o pregătire în vederea aniversării a o sută de ani de la înființarea Grădinii Botanice, fondate în 1920 5

Daca sculpturile sunt amplasate in mai multe locuri din oras se poate crea un itinerar turistic. Se poate de asemenea stabili o tema pentru sculpturile din fiecare an. Insa cel mai important e mesajul ecologic pe care acestea il transmit.

DE CE AR TREBUI SPRIJINITĂ/IMPLEMENTATĂ
Sculpturile din plante nu doar ca incanta privirea, dar atrag si turisti. Valoarea economica nu e cuantificabila imediat, insa contribuie la imaginea de oras verde si evident la promovarea acestuia in general. Sculpturile din plante pot sa fie o pregatire in vederea aniversarii a o suta de ani de la infiintarea Gradinii Botanice, fondate in 1920.

Foto Cluj: Votezi? „Sculpturi din plante”, o pregătire în vederea aniversării a o sută de ani de la înființarea Grădinii Botanice, fondate în 1920 6

AMPLASAMENTUL PROIECTULUI
Sculpturile pot fi amplasate in parcuri sau alte spatii publice pentru a fi admirate de trecatori, localnici sau turisti. Unele pot fi amplasate in Gradina Botanica sau in intersectii. Cele care reproduc fauna acvatica pot fi amplasate pe marginea Somesului sau, daca nu sunt prea mari si greu de manevrat, chiar pe cursul Somesului, dat fiind ca debitul acestuia e foarte mic.

error: Content is protected !!